Мертвий Півень - прокинувся двічі

23.04.2008 · Анонси

Прокидання Мертвого півня4-го травня, у неділю, о 10:00, у внутрішньому дворику Львівської Ратуші відбудеться вже традиційне явище: Прокидання Мертвого Півня. Але цього разу воно матиме за собою неабияке підкріплення: презентацію відразу двох повнотривалих платівок групи.

Першою прем’єрою у дворику Ратуші стане найостанніший студійний доробок півнів – альбом Кримінальні Сонети. Назва походить від однойменного циклу віршів Юрія Андруховича, які, як вже повелося, гурт перетворив на співані поезії. Цікавинкою альбому є те, що пісні розмежовуватимуться читаннями Андруховичем віршів, на які ті пісні й покладено. «Вийшло трохи смішно, – ділиться враженням чільний «півень» Михайло Барбара. – Кожен вірш у читаннях автора і нашому виконанні звучить так, наче то не один і той самий твір, а зовсім різні поезії!». Кружальце гарно доповнюватиме книжечка з текстами та художнім оздобленням.

Про другий диск вже неодноразово йшлося – це збірка найкращих пісень МП, які у відкритому голосуванні обрали самі шанувальники команди, що і дало назву збірці - Мертвий Півень. Вибраний Народом. Нагадаємо, що в основу цієї плити ліг концертний запис, зроблений наживо 13 квітня у київському Докер Пабі. Цим диском Півні вдруге злегка надурили людей, і вдруге – тільки приємно: замість обіцяних тринадцяти пісень збірник міститиме чотирнадцять. «Ота чотирнадцята за підсумками голосування була на межі вильоту, – розповідає Барбара. – Але на концерті якось все так гарно лягло, що ми не могли її не заспівати. А відтак не могли знехтувати нею на альбомі, аби не порушувати цілісності настрою, що панував на вечірці».

Натомість у питанні концертної приємної несподіванки хлопці не обманули: нею стала Каша Сальцова з Крихітки Цахес, яка прикрасила своїм голосом виконання пісень Ми Помрем Не В Парижі та Коли Ти Смієшся. Річ в тім, що своїм двом першим в житті виступам перед львівським глядачем «крихітки» завдячують саме Мертвому Півню: це вони порадили Ляльці [культовий львівський клуб – прим. ФДР] запросити київських КЦ на свої підмостки. Пізніше Півні замовили словечко за Крихітку і перед забавою Рок Екзистенція. Було це все наприкінці 1990-х–початку 2000-х років, коли команда тільки-но спиналася на ноги. Тому Каша Сальцова радо відгукнулася на пропозицію взяти участь у нещодавньому виступі команди.

Проте питання не лише у звичайній людській вдячності. «Мертвий Півень для мене дійсно дуже визнаний гурт. – стверджує Каша. – Те, що вони роблять, зокрема їхні останні спільні втілення разом з Андруховичем, це той випадок, коли рок-музика несе в маси саме культуру, високе мистецтво, а не просто набір вдалих гітарних рифів. Особисто я – представниця вже іншого покоління, значно пізнішої хвилі українських виконавців, тому настрій пісні Ми Помрем Не В Парижі для мене не зовсім зрозумілий, це не моя естетика: сьогодні ми маємо купу шансів «померти» і в Парижі, і в Лісабоні, та хоч у Нью Йорку. Проте ці вірші відображають думки, розчарування чи, навпаки, сподівання молоді тієї зламної доби кінця 1980-х років. Тож Ми Помрем Не В Парижі – це вже класика». Після таких слів зрозуміло, що Кашу Сальцову не треба було довго припрошувати до участі в концерті: хто ж відмовиться від можливості доторкнутися до живої класики?

Окрім голосу Каші Сальцової збірка Мертвий Півень. Вибраний Народом матиме ще одну заковику – виднограй на пісню Холодно. Кліп було знято на кіноплівку у 1998 році і люди знаючі небезпідставно його зараховують до «золотого» фонду українського кліпотворення. Гурт вважав відео повністю втраченим і лише дивовижним чином на запорошену грубезним шаром пилу касету в якихось забутих богом схронах натрапив гітарист МП Роман Чайка. Касета виявилася неушкодженою, а виднограй Холодно – врятованим. Тепер його вільно можна дивитися на сторінці ФДР у підрозділі On Line TV.

Подвійне Прокидання Мертвого Півня відбудеться у рамках мистецького почину Флюгери Львова. На дійство завітає співучасник диску Кримінальні Сонети Юрій Андрухович.

4 травня
Дворик Львівської Ратуші
10:00 ранку: Прокидання Мертвого Півня
Вхід 30 грн.

 
ПУБЛІКАЦІЇ
«Мертвий півень»: про Андруховича та музичну дипломатію
ІНТЕРВ'Ю
«Мертвий півень»: про Андруховича та музичну дипломатію
13.10.2009

Цього року львівський гурт «Мертвий півень» відзначає 20-річчя. До ювілею музиканти видали досить незвичайний альбом «Made in ЮА». На ньому разом з гуртом співає відомий український письменник Юрій Андрухович.

Мертвий Півень у «44»: Ніколи не помрем!
ФОТО
Мертвий Півень у «44»: Ніколи не помрем!
09.10.2009

Більш того, Мертвий Півень якраз у розпалі своєї юності. Ну хто скаже що 20 років – це не сама молодість у повному її розквіті? Круглу дату святкував гурт у клубі «44» в рамках проекту «Майстер-клас»

Місько Барбара: «Так, скаржитись не будемо, це не найгірший час для Мертвого Півня»!
ІНТЕРВ'Ю
Місько Барбара: «Так, скаржитись не будемо, це не найгірший час для Мертвого Півня»!
17.07.2008

Після концерту у луцькому Майдані випала можливість вкотре поговорили з Міськом про увесь той новий-старий музичний матеріал, який увійде до майбутнього музичного фільму, дві нові платівки, майбутні плани, мрії, сподівання, зітхання і теде.

ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
Радіо Афродита
Радіо Афродита
2011
альбом
слухати · рецензія
Made in ЮА
Made in ЮА
2009
альбом
рецензія
Ми помрем не в парижіКЛІП
Ми помрем не в парижі · 2012
266 тис. переглядів
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
НОВИНИ
Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
19.07.2020

Автор і натхненник поп-групи Ampula Seven, блек-метал команди Haissem і формації Sunset Forsaken, про те, що внутрішня потреба у творчості важливіше зовнішніх стимулів