Арт-терапія на полтавську владу не діє

24.09.2008 · Новини

Про наближення муніципальних свят свідчать пожвавлення робіт двірників, які заздалегідь активно розфарбовують навколишні лавки та бордюри. Цього року  місцева влада Полтави готувалась до 1109 дня міста. Хоча дата не є ювілейною, полтавчанам урочистостей уникнути не вдалось. Своє чергове день народження Полтава відмітила 23 вересня 2008 року, та святкування розпочались за тиждень до того.

Найцікавіший  та найбільш насичений день мистецькими подіями припав на 21 вересня. Саме тоді відбувся фестиваль сучасного мистецтва під соціальною назвою «Арт-терапія». Організаторами заходу виступили засновники Першого всеукраїнського фестивалю сучасного мистецтва «Артерія», які відгукнулись на прохання місцевої влади допомогти провести у Полтаві творчий день. На альтруїстичних засадах, майже без жодних фінансових дотацій, організаторам вдалось представити численну кількість робіт із різних сфер сучасного українського мистецтва. Алеї парку Перемоги рясніли фотографіями, авангардними скульптурами, нетрадиційними живописними картинами, настінними аерозольними графіті.

Друга частина дня була присвячена виключно музиці. О 17.00 розпочався заздалегідь запланований концерт українських рок гуртів. Для наганяння апетиту у публіки спочатку слово чи пак пісню взяли молоді бенди такі, як «Action» з Кременчуга, полтавські гурти «Гречка» та «Модне кохання». Далі свято ставало все більш запальним, під бурхливі аплодисменти публіки ведучий по черзі запрошував  до виступу більш відомі команди «Новое поколение» та «Контрабас». Все йшло як по маслу - співаки співали, гості танцювали. У 19:45 вечірка була вже у розпалі. Люди чекали на десерт - за программою далі мали  виступати гурти  «Бадрич» (Київ), «Фрион» (Полтава), та«Майор Пронін» (Полтава). Як оголошував ведучий зі сцени, попереду було ще 2 години шалених танців, адже концерт згідно владних санкцій, повинен був тривати до 22.00.

Та за кулісами святкова атмосфера враз змінилась. Міська адміністрація зателефонувала до організаторів дійства і наказала припинити «гульки». Причини такого рішення ніхто не спромігся пояснити, мовляв, - «ми так вирішили і крапка». Гурти-хед лайнери засмутились, та не здавались.

Концерт продовжувався так ніби нічого не відбувається, публіка ні про що не здогадувалась. На сцену вийшов київський «Бадрич», пролунали запальні прадавні пісні у сучасній обробці. Першу пісню «На війну» публіка просто проковтнула, далі була наступна - «Журба», та ніхто не журився. Під іронічні слова про грішних царів на нашій землі, про заклики до страшного суду усі  ритмічно «гопцали» Раптом співаків обірвали на півслові. Усі мікрофони окрім одного враз вимкнули. Ведучий тужливим голосом повідомив, що концерт закінчено. Люди без жодних апеляцій повернулись і пішли, так ніби це для них зовсім звичайна ситуація.

Як виявилось пізніше з кулуарних розмов, з появою гурту «Бадрич» на сцені, дзвінки від місцевої влади не вщухли, а лише активізувались. Це продовжувалось доти, доки не були прийняті кардинальні міри – концерт припинили. А ще з’ясувалось, що полтавська влада полюбляє застосовувати свою беззаперечну силу без жодних пояснень тоді, коли місцевим жителям весело. Тамтешні державні мужі не вперше одним змахом своєї чарівної владної палочки закривали рота, в прямому сенсі цього слова, учасникам гри на сцені. Так і доводиться полтавчанам веселитись доти доки їм це дозволяє місцева адміністрація, винятків не може бути навіть на 1109 річницю міста.

текст: Маркович Софія
фото: Колесник Володимир
(c) rock.kiev.ua


 
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
НОВИНИ
Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
19.07.2020

Автор і натхненник поп-групи Ampula Seven, блек-метал команди Haissem і формації Sunset Forsaken, про те, що внутрішня потреба у творчості важливіше зовнішніх стимулів