Життєвий процес під назвою «Перкалаба»

19.06.2009 · Новини

Новий альбом «!Чидро» івано-франківського гурту «Перкалаба» здивував не тільки його відданих фанатів, але й взагалі багатьох шанувальників української музики. «Перкалаба» звучить західніше й лагідніше.

Якщо попередні диски «Перкалаби» складали суміш гуцульських ритмів з гірського весілля помножену на анархізм панку та енергійність заокеанської музики «ска», то нинішній доробок віддає дуже чепурним аранжуванням, звучання команди трансформувалося з гуцульсько-селянського до західно-урбаністичного, делікатнішого. Це так, нібито гуцульського вуйка переселили до Лондона, і він, скинувши різнобарвні строкаті етнічні шати, перетворився на антиглобаліста, який щільно «тусує» з молодим племінником в районі неформалів Кемден-таун у шинках для середнього класу. 

То змінилися чи ні?

Директор «Перкалаби» Олег Гнатів упевнений, що такі зміни в саунді «Перкалаби» цілком закономірні: «Цю музику ми почали робити, коли в нас почалися регулярні репетиції. До цього ми приходили в студію, відігравали програму, як на концерті, та йшли».

А ось вокаліст і фронтмен «Перкалаби» Андрій Федотов, або просто Федот, вважає, що суттєвих змін музика «Перкалаби» у новому альбомі не зазнала: «Якщо прислухатися уважно, однозначно можна почути вухо або руку нашого саундінженера. Ми робимо те, що ми робимо. Ми завжди так грали. Може бути, що у людей змінилося ставлення до нашої музики. За цей час борода виросла. Діти підросли. В учасників гурту вже ціла купа дітей. Життя на місці не стоїть, рухається. Зрештою ми прийшли до того, що це процес, у якому ми живемо. І цей процес називається «Перкалабою». Він їде-їде, і їде класно».

Європа кличе знову й знову

До речі над чудовим перетворенням саунду «Перкалаби» саундінженер гурту працював якихось два-три дні . Тому що хлопці терміново вирушили в свій черговий тур Європою. Вони взагалі дуже багато виступають за кордоном. За останні роки два вже чотири рази приїздили до Німеччини. Не виключено, що щільна творча взаємодія із Західною Європою вплинула й на саунд гурту.

Треба зауважити, що Європа відповідає гурту взаємною любов‘ю. Його слухають і панки, і зрілі жінки, від яких «пахне мільйонами», і маленькі діти, і енергійні старенькі пані, каже Олег Гнатів: «Перкалаба» –дуже позитивний гурт. На Заході це спрацьовує на сто відсотків. Крім того, ми дуже ввічливі, акуратні і старанні. До своєї роботи ставимося дуже професійно, і промоутори залишаються нами дуже задоволеними. Ми чули, що деякі гурти дозволяють собі грубіянити, вередувати. Ми ж ніколи не гнемо пальці».

На думку учасників «Перкалаби», успіх гастролей чимало залежить від єдності та гармонійності, яка панує в колективі. Хоча Європою «Перкалаба» пересувається на власному мінібусі, зазначає вокаліст Федот: «Нас дев‘ять мужиків їздимо тижнями або навіть місяцями у замкнутому просторі і виживаємо взагалі без сварок. Хоча всі абсолютно різні».

 «Перкалаба» не п'є, але курйози трапляються

А Олег Гнатів наголошує на тверезому способі життя музикантів під час турне: «Ніхто не губиться, не напивається. Ми в турах не п'ємо. Це у нас закон - перед концертами - ані граму. Люди дивуються - як це? «Перкалаба» не п'є, не виходить на сцену п'яною? Цього не може бути! І так палить!»

Але попри тверезий спосіб життя від екстремальних ситуацій ніхто не застрахований. Ось, що трапилося під час останнього туру до Німеччини. «У нас захворів музикант, після першого чи другого концерту. Решту гастролей він відіграв сидячи. Він отруївся і це вплинуло на вестибулярний апарат. Після туру він відразу зліг в лікарню, відлежав два тижні під крапельницею, а після цього поїхав на гастролі до Києва», - розповідає Олег Гнатів. До речі, до нового альбому «Перкалаби» увійшла й пісня німецькою мовою під назвою Waltz.

Автор: Олександр Павлов
Редактор: Леся Юрченко
Deutsche Welle

Аудіофайли до теми:
Враження Перкалаби (Олег Гнатів) від Німеччини
Перкалаба (Олег Гнатів) ділиться секретами успіху


 
ПУБЛІКАЦІЇ
Перкалаба - презентувала новий альбом і зіграла для прихильників
ФОТО
Перкалаба - презентувала новий альбом і зіграла для прихильників
04.12.2011

Для свого столичного концерту колектив обрав клуб Sullivan Room Kiev. Зайнявши танцпол фани гурту з самого початку виступу почали танцювати під енергійні гуцульські мотиви і не зупинялись доки Перкалаба залишалась на сцені

Оркестр Радості і Щастя Перкалаба   презентує новий альбом «Дідо»!
АНОНСИ
Оркестр Радості і Щастя Перкалаба презентує новий альбом «Дідо»!
18.11.2011

Зустріти перший день зими з Оркестром Радості і Щастя ПЕРКАЛАБА, фірмовим настроєм Балканфесту, під гучну прем’єру, сюрпризи і дуети свіжого альбому «Дідо» збирає 1 грудня «Sullivan Room Kiev»

Алек Гнатів: «Кажуть, ми схожі на Element of Crime»
ІНТЕРВ'Ю
Алек Гнатів: «Кажуть, ми схожі на Element of Crime»
13.05.2008

Коли «Перкалаба» виходить на сцену, зал живить нелюдська енергетика. Божевільний панківсько-гуцульський танок не залишив байдужими і німецькомовні країни , котрими нещодавно гастролювала івано-франківська команда.

ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
Джєрґа
Джєрґа
2013
альбом
слухати
!Чидро
!Чидро
2009
альбом
слухати · рецензія
Говорить Івано-Франківськ
Говорить Івано-Франківськ
2007
альбом
слухати · рецензія
Свято грибiв i форелiв
Свято грибiв i форелiв
2005
альбом
слухати
Zei DafКЛІП
Zei Daf · 2013
1 тис. переглядів
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
НОВИНИ
Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
02.05.2022

«Досить» – це гімн воїнам, які зараз захищають українську землю та незалежність від воєнної агресії Росії