Бережи нас, Лорд

14.05.2010 · Анонси Особисто  для мене серед усіх діамантів  в темно-бузковій короні Deep Purple найяскравішим завжди був Джон Лорд. Для цього є кілька підстав, серед яких наш спільний зодіакальний знак Близнюків, прекрасне почуття гумору та самоіронії, і, звичайно ж, унікальні композиторські здібності.

 Саме Лорд був одним із засновників Deep Purple і саме його орган вів усю групу за собою, поки жовту майку лідера не перебрав фендер Річі на альбомі In Rock. Просто бути акомпаніатором у Джона ніколи не виходило, тож якщо у основній групі його дещо посунули на другий план, то чому б не зайнятись сольною творчістю без відриву від «бузкової промисловості»? Так на світ з’явився альбом Gemini Suite – своєрідний тріб’ют зодіакальним Близнюкам і продовження музичної теми, розпочатої на епохальному Concerto For Group And Orchestra, на якому Джону вдалось чудово поєднати дві свої пристрасті: класику і рок. Експерименти зі злиттям цих двох, до того непоєднуваних музичних течій тривали (і, слава Богу, тривають) все життя Лорда. Для мене найуспішнішим, я  навіть сказав одкровенням став альбом Sarabande, що вийшов у рік мого народження і розпаду Deep Purple. Такої проникливої і тонкої музики можна було чекати тільки від творця клавішного Істро великого „Child In Time”. Джон до сих пір грає речі із Sarabande, без яких тепер годі уявити жоден з його перформенсів.

 Друге творче життя, а можливо, і щось значно більше Джон Лорд отримав, як не парадоксально, залишивши назавжди Deep Purple 2002 року. Розрахунок був простий і вірний: групі вже було не створити шедеврів на кшталт Smoke On The Water, але її насичений гастрольний графік не дозволяв дихати на повні груди. Джон пішов, і з того часу з’явилось цілих чотири повноцінних сольних творіння, останнє з яких To Notice Such Things вийшло в кінці цього березня і отримало захопливі рецензії знавців класичної музики, до творців якої Лорда вже без якихось обмовок відносять всі вони.

 Вся ця довга  автобіографічна на двох – для  маестро і мене преамбула написана для підкреслення значущості головної події цієї весни в Києві. Як ви розумієте, це зовсім не ратифікація горезвісного «пакту Янукович-Мєдвєдєв», а приїзд Джона Лорда, під час якого він дасть єдиний концерт в столичній «Україні» в останній день травня. Дійство матиме два відділення. В першому буде цілком виконано Concerto For Group And Orchestra з легендарною битвою групи і оркестру (цього разу це буде Академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України під керівництвом Дмитра Логвина), в другому виконають найпомітніші сольні роботи Лорда – звісно з речами із Sarabande – а також абсолютно незвичні нові інтерпретації бузкової класики на кшталт Pictures Of Home, Soldier Of Fortune і Child In Time. Як сказав на одному зі своїх останніх концертів Джон: «Навіть моїй дружині це подобається», тож що вже казати про нас, затятих пьорпло-меломанів?  

 * Lord з англійської перекладається як «Бог»

 Текст - Дмитро Антонюк

© Київський Рок-клуб


 
ПУБЛІКАЦІЇ
Друге Пришестя Лорда
ФОТО
Друге Пришестя Лорда
04.06.2010

Джон Лорд, для тих хто «в темі», ніколи і не асоціювався виключно зі своєю рок-іпостассю, а, відтак, інші грані його особистої музичної райдуги почасти змушують сприймати творчість цього великого музиканта не тільки за допомогою хедбенґінґа, а й більш вдумливо і зосереджено

РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Latvian Rock and Metal is with Ukraine!
НОВИНИ
Latvian Rock and Metal is with Ukraine!
02.05.2022

Латвійські рок і метал музичні колективи та інші представники індустрії висловлюють свою підтримку народу України в ці важкі часи!