Ґорґішелі - Ромбамбар

19.07.2010 · Довідка

Боже, не йди! Сестри Ґорґішелі записали і видали на гора третій альбом – Ромбамбар. Презентація платівки відбулася 8-го червня в грузинській амбасаді за присутності Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Україні Григола Катамадзе. Цей хід не випадковий, адже майже половина пісень альбому написані на грузинській мові. Взагалі, з 12-и треків 7 пісень українською та 5 грузинською. Серед них обробки народних пісень: українських – «Ой, місяцю», «Миколай; грузинських – «Харалало», «Нані». Що спонукало дівчат заспівати народних пісень? Аж ніяк не комерція і мода на етнічну культуру останнім часом. В першу чергу – любов. Авторка слів і музики Тамара Ґорґішелі коментує альбом так: «На сьогодні цей альбом – наше найбільше досягнення. У нього влилися почуття, життєві ситуації, стосунки з позначкою «особисте» і «дуже важливо». «Ромбамбар» створений у Львові. У тому місті, де ми з сестрою народжені від любові і з любов'ю. Нам дуже тепло і затишно в рідній Україні співати р ідною грузинською і рідною українською».

До слова, хто сподівається почути обробки навіть народних пісень з традиційними народними інструментами, той, певно, розчарується. Присутня перкусія в деяких піснях, що надає їм своєрідного фольк-відтінку, але загалом альбом записаний у притаманному Ґорґішелі стилі – легкий рок, з елементами електроніки, що, правда, надає музиці трансового відлиску.

Із самих перших акордів «Харалало» вже можна скласти певне уявлення про весь подальший матеріал платівки. Адже пісня поділена на українсько-грузинські куплети. І хоча сингли з альбому ще не були запущені на радіо та телеекрани, зараз можна сказати, що принаймні дві пісні – «Харалало» та «Боже, не йди» мають непогані шанси стати хітами. Будемо подіватися на це, адже дівчата заслужили своєю працею на винагороду та похвалу.

Стосовно Ромбамбару… Хто не знає, то це галицький варіант слова ревень, який в давнину був звичною окрасою столу (причому, повсякденною!) Може, альбом – нагадування, хто ми і звідки; що час повернутися до традицій, принаймні, не забувати їх?

Платівка записана в Києві на «Lipkyzvukozapys».

Цікавий також той факт, що альбом Ґорґішелі виходить в Україні за підтримки Президента Грузії Михаїла Саакашвілі. Цікаво, наші державні мужі хоч якихось зусиль приклали (прикладуть?) то популяризації української культури у світі? А хотілося б…

Треклист:
1. Харалало
2. Не дивись на мене так
3. Ромбамбар
4. Боже, не йди
5. Мзе
6. Генацвале
7. Ой,місяцю
8. Руки
9. Без тебе
10. Нані

bonus:
Миколай
Мама

Ґорґішелі
Ромбамбар
2010

Comp music

Дмитро Войналович
(с) rock.kiev.ua


 
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
НОВИНИ
Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
02.05.2022

«Досить» – це гімн воїнам, які зараз захищають українську землю та незалежність від воєнної агресії Росії