Panzer Vorwartz

Panzer Vorwartz

Kriegshetzer


1. Unser Rommel
2. Flamme Empor
3. Wenn Alle Untreu Werden
4. Hohe Nacht Der Klaren Sterne
5. Schwarz Ist Unser Panzer
6. Mutspruch
7. Mutter
8. Kameradschaft
9. Einmal Im Jahr
10. Panzerlied
ВСІ ТРЕКИ

Навряд чи хтось з обізнаних слухачів сьогодні сумнівається в потужності українського black metal : самими релізами харківських корифеїв стилю можна обставити немалу полицю. Проте вихід альбому групи, що грає націонал-соціалістичний блек (NSBM) є справді рідкісним явищем для наших реалій. Причини цього різні і загалом зрозумілі: мала кількість націонал-соціалістів серед українських музикантів; низький рівень популярності цих ідей (в масштабах всього суспільства) на пострадянському просторі, де побутовий алкоголізм, лінь і жадоба до наживи не один рік домінують над будь-якими ідеями взагалі; зрештою – банальна цензура євробюрократів, які створюють митцям додаткові перешкоди. Та і в самому середовищі українських правих є люди із найрізноманітнішими музичними смаками, частина з яких взагалі не слухає екстремальну музику. Однак андеграундість ніколи не шкодила black metal-групам, часто будучи прикметною ознакою їхнього протистояння суспільним нормам та стереотипам, без якого black metal, за великим рахунком, - просто ще один з численних музичних стилів.

Групу Kriegshetzer сформували Anders та Taragorm навесні 2009 року в місті Донецьку. Влітку 2010 року було записано повноформатник «Panzer vorwärts». В грудні 2010 року було підписано контракт з німецьким лейблом «Darker Than Black Records» на випуск альбому.

Складно оминути увагою дебютник Kriegshetzer – окрім непересічного саунду (про який йтиметься далі), його вирізняє повністю німецькомовна лірика. Вона в цьому альбомі однозначно на своєму місці – це тексти німецьких військових пісень періоду Другої світової війни. Це сприяє переконливості – навряд чи сучасному автору вдалося б наблизитись до автентичного тексту.

В музичному плані «Panzer vorwärts» являє собою надзвичайно агресивний і швидкісний блек з різким і суворим вокалом, що звучить в середньому діапазоні. Прикметно, що в ньому не чути недоречних тут істеричних інтонацій. Композиціям цього лонгплею властиві водночас як досить аскетичний набір інструментів (лише гітари, вокал, бас і барабани), так і вражаюча густота звучання – особливо цьому сприяє висока швидкість і шалені бластбіти живих барабанів. Попри це, альбом не назвеш одноманітним, адже одразу помітна продуманість композицій, в яких є місце досить непростим елементам, які не шкодять цілісності матеріалу. Впевнений саунд команди підкреслює гарна робота звукорежисера : вся ця штурмова міць звучить не лише виразно, а й забалансовано. Думаю, читач вже здогадується, що на такому диску не може бути жодного «мєдляка» чи ембіентних «привалів». Чого хотілось би більше – це соло-гітари.

Чесність, безкомпромісність і надзвичайна енергійність – характерні риси цього альбому. «Panzer vorwärts» - справді чоловіча музика, яка може сподобатися навіть тим, хто не захоплюється блеком (досить дивно писати це про альбом, якому не бракує традиційних ознак цього стилю). «Panzer vorwärts» не пройшов повз увагу світової музичної преси, зокрема авторитетного часопису Ablaze.

Звісно, ліберали і фани комуністичного минулого навряд відчують силу музики цих донеччан, але всі інші мають змогу відкопати його в інтернеті, а також замовити на CD за адресою: [email]kriegshetzer@ukr.net[/email]ukr.net

Максим Солодовник
(c) rock.kiev.ua


Виконавець:
Kriegshetzer
Назва:
Panzer Vorwartz
Категорія:
Альбоми
Рік видання:
2011
Видавець:
Darker Than Black Records

ДОСЬЄ РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
НОВИНИ
Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
13.07.2022

Сергій Міхалок та гурт Ляпіс Трубецькой презентували новий сингл та відеокліп на пісню Воїни світла українською мовою. Переклад пісні зробив український поет, активіст та волонтер Сергій Жадан