Пан Пупец: «Ми не народжуєм наші пісні в творчих муках»

26.04.2012 · Інтерв'ю

Як не банально звучатиме перше питання… Але, чому «Пан Пупец»?

«Пан Пупец» - назва виникла не миттєво, були різні ідеї, процес нагадував змішування непоєднуваних слів і змісту, далі, як це буває з новими відкриттями, виник мікс «Пан Пупец», звучало цікаво, з гумором, а головне – подобалось учасникам групи і надихало на нові поєднання вже у творчих спробах. Наразі, пройшло вже досить часу, щоб сказати що ідея з назвою була  вдалою – пупців прийняли, впізнають, і ні з ким не плутають.

Взагалі, ви граєте соціальну чи розважальну музику?

Чітко розмежовувати чи класифікувати нашу музику не хотілось би, проте схиляюсь більше  до соціального відтінку, ми намагаємось передати наші відчуття  і сприйняття, і  завчасно не орієнтуємось на випробувані музичні стандарти. Іноді живий організм отримує енергії більше, ніж йому необхідно. Саме цей надлишок люди витрачають на отримання задоволень, на любов або війну. Ми цей надлишок витрачаємо на творчість.

Наші пісні – лайф джернал трьох хлопців, які розповідають про все що навколо, про щось повсякденне і про щось важливе, про те, що викликало посмішку і про соціально наболіле. Буває, що на концертах виникає відчуття живого діалогу з публікою, яка нас слухає, підтримує, і відчуває цю мить разом з нами.

В одного з ваших учасників є своя студія. Чому ж так рідко записуєте пісні, альбоми?

«Пан Пупец» абсолютно живий організм, здатний на дії, вчинки, переживання. Як і кожному з нас, ПП властиві і гарний настрій, і підйом, іноді і смуток від невиправданих сподівань. Бувають моменти, коли варто задуматись з визначенням пріоритетних життєвих позицій, і на деякий час може здаватись, що пауза затягнулась,  проте, хочеться вірити, що біла смуга наступила і нові зрушення почались. Головне, вважаю, нам справді є що сказати нашим слухачам.   

Як змінився ПП і особисто ви з 2004 року?

Протягом існування ПП розійшовся шлях з першим барабанщиком А. Михайловим (Viper), зараз у нашій команді грає Олег Федик. Зміна учасників групи несе за собою певні зміни і настроїв і спрямувань, проте не бачу ніякого трагізму, бо завжди згадуватимемо якісь приємні миті нашого з Viperом пан-пупцівського періоду.  Ми рухаємось далі і сьогоднішній склад групи справжня  команда, здатна на творчість, взаєморозуміння, а головне – об’єднана спільною пристрастю – музикою.

Завжди цікавило питання… Павло Зібров чи його фани якось відреагували на пісню P.Z.?

Жодного негативу після Р.Z. ми не відчули, можливо і через те, що не добивались провокації – заспівали – пісня стала до смаку нашим фанам, її люблять і впізнають. Насправді, там прості і зрозумілі слова. Можливо, і сам Павло Зібров був здивований, що його ім’я лунає в незвичному для його творчості, музичному форматі.

Як народжуються ваші пісні? Хто чи що слугує «музою»?

Наша музика – це стан душі, а точніше симбіоз настроїв, емоцій і почуттів нашого коллективу. Нова мелодія приходить, як цунамі: спочатку якась подія  соціальна чи сентиметальна викликає землетрус, далі, як підняття води, з’являються перші акорди, а далі ми втрьох, як хвилі, набираємо темп і швидкість. І тільки, коли мелодія вже відшліфована –  ми одна рухома стіна води. Хочеться вірити, що кожен наш концерт це не придефайнений плейліст наших фанів, це жива матерія – ефемерні створіння Соляріса. Музою для нас слугує універсум. Ми не народжуєм наші пісні в творчих муках. Це просто діалог відкритих для світу сердець.

Учасники ПП паралельно не грають іншу музику в інших колективах?

Грати музику в різних колективах паралельно – радикальної проблеми в цьому не бачу, кожен з нас знаходиться в творчому пошуку, пошуку себе, спробувати щось нове завжди цікавий експеримент, тому між нами ніколи не було обмежень щодо поглядів і нових спроб реалізувати свої ідеї в різних напрямках. Зараз Олег Мороз є учасником групи «The Stens», в майбутньому можливі також нові творчі тандеми. Що з того вийде – судити слухачам. 

Ви маєте кумирів у світі музики?

Led Zeppelin, Queen, Beatles, Red Hot Chili Peppers – вважаю їх рельними феноменами, легендарними музикантами, завжди із задоволенням слухаю їх концерти і насолоджуюсь хорошою справжньою музикою.

Колись, знаю точно, вашу музику крутили й по ФМ і на ТБ. А як зараз справи з ротаціями?

Під  загальний формат «Пан Пупец» не завжди підходить, проте, на мою думку, це скоріше особливість, ніж недолік. Оскільки, ми завжди прагнемо у своїх піснях виразити саме те, що відчуваємо. Можливо, в чомусь наш емоційний вияв не збігається з думкою інших, і не завжди приходимо до спільного знаменника з деякими телевізійними каналами чи радіостанціями, проте відносимось з глибокою повагою до своїх прихильників і будемо змагатись власне за «свою» аудиторію, і знаходимо в цьому підтримку. Найближчим часом в травні, планується прямий радіоефір за участю  ПП, трансляція відбуватиметься в деяких закладах нашого міста: «Говорить Івано-Франківськ», «Мармуляда», «Мануфатура». Це новий досвід і відповідальність, сподіваюсь, що все пройде вдало, співпраця продовжуватиметься  і ми ще не раз зможемо порадувати слухачів своєю музикою.

Культурним життям України цікавитесь? Який останній захід відвідували? В планах (Може, RHCP)?

Стараюсь бути в курсі подій, завжди з цікавістю спостерігаю за творчими кроками наших українських гуртів. Влітку  з нетерпінням очікую приїзду RHCP, звичайно, не можу пропустити їх концерт, адже ці хлопці запалюють мільйони людей своєю енергетикою і драйвом.

Чого вам не вистачає для повного щастя?

Повне щастя –  це задоволення без каяття (жарт завичайно)J. Для повного щастя не вистачає того приладу, який фіксував би момент щастя і потім міг його відтворювати в ретроспективі з повною гаммою відчуттів. Коли ти щасливий, тебе охоплюють різні почуття та емоції, можливо, і радість, ейфорія, пристрасть, задоволення  і тільки з часом ти, з якимось терпким відчуттям смутку, зізнаєшся собі: але ж тоді я був щасливий… Тому хочеться дійсно насолоджуватись кожною миттю життя і цінувати її як найщасливішу, отримувати радість і задоволення від простих речей, адже життя дається для того,  щоб кожен зміг пройти свій шлях якнайкраще, напевно, бути на своєму шляху – в цьому і є головний зміст.

Чим займається ПП зараз і планує займатися найближчим часом?

Плани завжди грандіозні: концерти, запис альбому; найближчим часом планую цікавий експеримент з новими вокалістами, саме зараз проходить робота над втіленням нових ідей в життя, але поки що рано говорити про кінцевий результат.  

Побажання і настанови читачам:

Бажаю гарного настрою, весняного відчуття новизни, а головне вірити в себе – і ніколи не здаватись.

Автор:
© Рок.Київ

 
ПУБЛІКАЦІЇ
Пан Пупец презентували «Дабудай» у Києві
НОВИНИ
Пан Пупец презентували «Дабудай» у Києві
27.05.2014

У п’ятницю 23 травня у столичному арт-клубі «Бочка» відбулася презентація нового альбому «Дабудай» івано-франківського гурту Пан Пупец. Ці незаангажовані хлопці давно полюбилися публіці своєю оригінальністю і відкритістю до експериментів. Нова платівка стала ще одним яскравим доказом того, що «пупців» не стримують жодні рамки

Суцільний «Дабудай»! Пан Пупец’: про новий альбом і не тільки
ІНТЕРВ'Ю
Суцільний «Дабудай»! Пан Пупец’: про новий альбом і не тільки
21.05.2014

Екстравагантний івано-франківський гурт називає свій музичний напрям «КурваМама Style (вільний та необмежений)». Переконатися у необмеженості їх музики можна у новому альбомі, який нещодавно «вийшов у люди». Ми поспілкувалися із лідером групи Станіславом Боднаруком, який розказав про деякі деталі платівки «Дабудай» та багато інших цікавих речей

Пан Пупец’ презентує свій другий альбом «Дабудай»
НОВИНИ
Пан Пупец’ презентує свій другий альбом «Дабудай»
05.05.2014

Гурт Пан Пупец' презентує свій другий альбом у незвичному форматі та з незвичною назвою «Дабудай». Власне окрім самого диску з дванадцятьма піснями, це ще й ілюстрована книжка на 24 аркуші

ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
Дабудай
Дабудай
2014
альбом
слухати · рецензія
П’ятниця-хлоп’ятниця!
П’ятниця-хлоп’ятниця!
2013
альбом
рецензія
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
НОВИНИ
Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
13.07.2022

Сергій Міхалок та гурт Ляпіс Трубецькой презентували новий сингл та відеокліп на пісню Воїни світла українською мовою. Переклад пісні зробив український поет, активіст та волонтер Сергій Жадан