Зброя Пролетаріату

Зброя Пролетаріату

Сергій Жадан та Собаки в космосі


1. Intro
2. Comon Man
3. Зброя Пролетаріату
4. Радіо Харків
5. Берці
6. Триста китайців
7. Мудаки
8. Завод Шевченка
9. Ляшко
10. Два портвейна (RHCP Cover)
11. Жінка
ВСІ ТРЕКИ

«Зброю пролетаріату» - нове творіння поета Сергія Жадана та ска-панків «Собаки в Космосі» вже язик не повертається назвати «експериментом». Попередня поетично-музична платівка тандему, що вийшла 2008-го і мала назву «Спортивний клуб армії», відкрила суспільству Жадана не лише як поета та прозаїка, а ще як і вокаліста. І хоча в нього нема якихось феноменальних вокальних даних, та в нього є харизма, драйв, подача, і, звісно, актуальні, сильні та чудові тексти, які компенсують не бездоганність виконання тої чи іншої ноти.

11 треків має альбом. Деякі з них вже відомі слухачам із попереднього сингла. Серед таких пісень «300 китайців» та «Берці». Обидві – в стилі Жадана: дуже серйозні і такі ж іронічні. Комусь, навіть, можуть виявитися смішними. Але насправді… Нічого веселого, в сенсі розважальному, в творчості поета немає. Кожна композиція змушує задуматися, в кожній пісні ми вгадуємо себе і той світ, що нас оточує. Це – реалізм. Жорсткий реалізм.

«Зброя пролетаріату» - це як ніколи актуальна платівка, з огляду на теперішню ситуацію в країні та наступні вибори. На самому початку вже йдеться про тематику пісень: «…Ми співаємо про підвищення соціальних стандартів, і дивуємося – чому у нас завжди порожні зали?» Динамічна та незаангажована музика в поєднанні з такою ж поезією – ось що собою представляє даний альбом.

«Інтро» як би пояснює, що «літератури сьогодні не буде», і у восьми рядках пояснює ставлення музикантів до теперішньої влади, правоохоронних органів, шоу-бізнесу та медіа-простору. Далі, по суті, продовжується розвивання цих тем.

Загалом, в піснях нас зустрічають прості люди, які зустрічають нас і в повсякденному житті. Ми бачимо їх завжди і всюди, нам здається, що ми знаємо про них усе. Але мало хто з нас не «копав» глибше. І от саме «Зброю пролетаріату» дозволяє нам ознайомитися поближче із бердичівською мафією, представниками національних меншин, яких нелегка занесла до Харкова, бюджетниками, котрі дозволяють себе нагинати, й журналістам, котрі пишуть про це бравурні репортажі… Головна ідея творчості «Собак у Космосі» та Жадана – звернути на все це увагу, боротися з цим. Якраз, не дати себе нагнути!

Одна з найактуальніших на сьогодні пісня – «Ляшко». Темою композиції, як нескладно здогадатися, є вітчизняний парламентаризм як діагноз. Тобто, мова йде не про конкретно Ляшка, а про усіх «ляшків» з ВРУ.

Слід відзначити особливою увагою дві фінальні пісні. Одна з них, «2 портвейна» - це кавер на RHCP. Як каже сам Жадан: «Наша данина любові RHCP». Текст місцями збережено, зокрема – рядки про Боба Марлі. А на програші між другим та третім куплетами тромбоніст Саша Меренчук грає «Ой чий то кінь стоїть…» Вийшло, дійсно, доволі гармонійно.

Завершує ж платівку найліричніше композиція. «Жінка». Якщо чесно, текст – це взагалі один з моїх улюблених поетичних творів поета! А з музикою – «это вообще»! Про «Жінку» сам Жадан каже так: «Пісня про вірну любов та гірку відданість, про намагання бути почутим, поміченим і відзначеним. Про громадянську позицію як форму любовного переживання. Про любов, ніжність і вуличні заворушення. Мажорне завершення нашої безнадійної праці»…


Виконавець:
Сергій Жадан та Собаки в космосі
Назва:
Зброя Пролетаріату
Категорія:
Альбоми
Рік видання:
2012
Видавець:
self-released

ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
Мадонна
Мадонна
2019
альбом
слухати
Пси
Пси
2016
альбом
слухати
Бийся за неї
Бийся за неї
2014
альбом
слухати · рецензія
Тьолка барабанщикаКЛІП
Тьолка барабанщика · 2019
1 млн переглядів
КобзонКЛІП
Кобзон · 2018
1 млн переглядів
БухлоКЛІП
Бухло · 2017
1 млн переглядів
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
НОВИНИ
Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
02.05.2022

«Досить» – це гімн воїнам, які зараз захищають українську землю та незалежність від воєнної агресії Росії