Anebo: «Ми всі різні, а музика робить нас одним цілим»

05.08.2013 · Інтерв'ю

Вони відіграли на фестивалях «Антонич Фест», «Тарас Бульба», «Перлини сезону», «Червона Рута», «Vilnius Temperature», «Djuice music drive»… Вони написали кілька саундтреків до фільмів… Їх пісні в ротаціях на вітчизняних, білоруських та, навіть, американських радіостанціях! Вони випустили дебютний альбом, і активно дають концерти в Україні та за її межами. Це все про київський гурт Anebo. Музика групи жива і сповнена енергії. Після спілкування з учасниками Anebo виникають лише позитивні відчуття. Хороші музиканти, хороші люди. Про життя і творчість – музиканти гурту.

Привіт. Розкажіть для початку: з чого, де й коли починалося ще Аварійне Небо?

Вова Шпак (вокал): «Аварійне Небо» почалося з експерименту, який ми з хлопцями вирішили втілити в життя у 2009 році – додати до нашої існуючої музики нового клавішного звучання. Нас було тоді п’ятеро, ми були студентами. Придумавши назву гурту, ми запили це дійство компотиком у Трапезній Києво-Могилянської академії, і з цього почався експеримент, який тривав до 2012 року. Проект «Аварійне Небо» проіснував 3 роки і надав нам наснаги створити ANEBO у тому ж році.

Наскільки змінилася музика ANEBO в порівнянні з попередньою формацією?     

Вова Шпак: ANEBO – це новий незалежний український музичний гурт з чотирьох музикантів. Це новий склад, отож – нові аранжування старих речей, і зовсім свіжі експерименти в нових піснях. Звучання стало цікавішим, драйвовішим, атмосфернішим. Випустили 1 місяць тому перший альбом під назвою «Справжнє», який включає у себе 8 композицій різного настрою. Зараз готуємо до запису новий EP, який плануємо випустити у цьому році. Музика буде ще більш драйвовою, додамо електроніки і найсучасніших ефектів – буде цікавий експеримент! 

Мені подобається ідея постійного руху і розвитку – нові експерименти роблять музику живою, схожою на внутрішній світ людини, що ніколи не є статичним!

Хотілося б про альбом детальніше... Якісь цікаві моменти були під час запису? Взагалі, де писалися? І чи є альбом на фізичних носіях?  

Вова Шпак: Для мене запис альбому «Справжнє» асоціюється з динамікою розвитку сюжетів у фільмах Гая Річчі. Писалися у Олексія Казанцева, звукорежисера з Рівного і вокаліста гурту «Брем Стокер». Знайшли його в Інтернеті, бо сподобалися його роботи. Ритм-секцію писали у Рівному. Все інше – де вийде. Пам’ятаю як проспівав весь альбом у диван, який ми поставили вертикально, і зірвав голос на три дні, бо писали все підряд, і я дуже старався.         

Макс Стукаленко (гітара): Запис вокалу відбувався у недобудованому будинку під Києвом на професійні мікрофони, які привіз з собою Казанцев. Акустика дуже сприяла, і у нас вийшов дуже хороший і, головне, унікальний результат! Альбом вийшов невеликим тиражем – 200 CD примірників… В основному, він розповсюджується онлайн.                   

А як народжуються ваші пісні?           

Вова Шпак: Пісні, які ми записали, довго зводилися і мастерилися, але вийшло навіть цікавіше, ніж ми планували.               

Пісні ANEBO – це спосіб передачі емоційних станів, досвіду, фантазії... Вони народжуються від ідеї, яку ми вкладаємо у музику і слова, коли збираємося разом. Потім під час клопітливої і веселої праці ми стараємося її зберегти. Інколи це дуже важко...                     

Усе ж, ви довго грали, експериментували, аби дійти до того стилю, в якому граєте зараз. На вас хтось вплинув із відомих музикантів чи гуртів?

Макс Стукаленко: Мені здається, що без впливу ніяк. Кожна людина формується так чи інакше під впливом чогось. Я, наприклад, слухаю музику дуже багатьох жанрів і вважаю, що всі вони додають своєї частки в мою творчість. Для музиканта, до речі, дуже корисно слухати саме зовсім інші стилі музики від тих, в яких він сам працює.             

Вова Шпак: Ми цим займаємося і зараз. Головне – це рухатися вперед, відчувати теперішнє, справжнє у будь-якій справі, якою б не займався. Стосовно впливу відомих музикантів – всі музиканти ANEBO мають музичну освіту, яка сформувала в нас музичний світогляд і сприйняття. Мотивом для створення гурту були не гурти, які ми слухали чи слухаємо зараз, а індивідуальна точка зору. Ми всі різні, а музика робить нас одним цілим.            

Макс Стукаленко: Гарно сказано, Вова!        

Деякі з ваших пісень потрапили до ротації на білоруські та американські радіостанції. Скажіть, як це трапилося, і як відреагувала слухацька аудиторія на вашу творчість?  

Вова Шпак: Що, серйозно? Коли це трапилося?        

Макс Стукаленко: Насправді в інших країнах радіо більш відкрите, молодим музикантам легше туди потрапити в ротацію. Вова, нагадай про Штати, щоб всі не думали, що це міф:)                                            

Вова Шпак: Це трапилося шляхом плідної роботи нашої команди у 2013-му році – в нас молода команда, яка розвивається разом із музикантами ANEBO але у сфері організації, піару і фото-відео зйомки. А ще нам дуже допомагають наші слухачі: вони часто записують нас на різні цікаві заходи чи просто інформують нас завчасно, чим дуже допомагають! Наші пісні відправили через Інтернет, там зацікавилися і запропонували ротацію.

Ми потрапили спочатку на радіо «Bounce Fm», потім на радіо «Ера» (Україна). У Білорусії нас крутять на «Радіо Радіус», радіо «Бі ей», «Star радіо», радіо «Брест»... До речі, ми побували у ефірах радіостанцій, які я написав, коли були у турі, і дійсно були дуже вражені гостинністю, зацікавленістю ведучих і слухачів в україномовній сучасній музиці! Це так приємно.       

В Україні не дуже розвинута радіо культура і радіомовлення, тому потрапити в ефіри наших радіостанцій вдається все важче...  

Також, ви писали музику для кількох фільмів. Як вам така діяльність? Плануєте ще записувати саундтреки?                                  

Вова Шпак: Це дуже цікавий досвід, бо йдеться про явище синкретизму – мистецтва у мистецтві, а це завжди яскраві враження! Ми відкриті до співпраці, нашу музику можна почути у серіалі «Територія краси», ще кількох сучасних художніх серіалах, у гостросюжетному екшені «Ловушка», що повинен вийти у цьому чи наступному році. Плануємо написати яскравий хіт для голлівудського фільму, і це обов'язково реалізуємо із часом. 

ANEBO прийматиме участь у будь-яких нових цікавих проектах України і закордону, пов’язаних з музикою чи мистецтвом.                   

Найближчим часом ми будемо писатися, але це буде нова платівка! Дуже скоро ми напишемо назву, яка ще залишається у секреті.                              

Розкажіть про майбутній ЕР. Чим матеріал на ньому буде відрізнятися від альбомного?             

Вова Шпак: Ми ще всі тут знаходимося на хвилі першої платівки, даємо концерти з програмою у підтримку альбому «Справжнє», тому важко буде описати це повноцінно, але спробую. Ми закладаємо у нові пісні гурту месседж енергійного, драйвового, неординарного і по-доброму спонтанного життя. Одним словом – енергію молодості. Бо молодими нас всіх робить що? Наша самоідентифікація. Скажеш, що ти молодий, Діма – я тобі повірю, бо то буде так!             

Хай інше залишиться сюрпризом для слухача ANEBO. Єдине, що ще скажу – експеримент.                            

Свого часу ви поклали на музику текст Богдана-Ігора Антонича. Як вам участь у тому проекті? І взагалі, чи важко виконувати пісні із авторством "чиїмось"? Із творчістю яких поетів ще б попрацювали? 

Вова Шпак: Так, то був цікавий і кльовий досвід, бо у результаті вийшла гарна пісня «О, музо», яку ми грали у минулій концертній програмі гурту. Писати музику на слова видатного письменника – чи це не приємно? Це цікавий «експіріенс» для ANEBO, як і написання саундтреків. Тут, як на мене, головне це розуміння контексту, настроїв і світобачення письменника.                                             

Якщо все вийде – у цьому році напишемо пісню на слова І. Франка, і поїдемо з нею на фестиваль.            

Чи збираєтеся найближчим часом знімати нові відео?

Вова Шпак: Звичайно! Ми з плануємо відзняти у цьому році новий відеокліп з нашим оператором Аллою Мороз. Я точно знаю, що це буде щось нове, епатажне і яскраве. Стосовно взагалі відео гурту ANEBO – наш оператор завжди знімає цікаві моменти нашого життя, з яких я монтую відео, і ми викладаємо все це на нашу офіційну сторінку в Youtube. Більше не скажу. Поки що.

Який був ваш найкращих виступ? І які кумедні випадки траплялися із вами під час концерту?

Вова Шпак: Кожен виступ ми сприймаємо, як останній. Ось так фатально! Саме це допомагає нам віддавати все, що в нас є на сцені. Мені подобається, коли зал щиро реагує і підспівує пісні. Такі моменти хочеться прокручувати знову і знову!

Кумедні випадки в ANEBO – без них не обходиться жоден з концертів! На минулому концерті я прикусив язик, тому половину акустичної програми заспівав зі щирим американським акцентом!

Із якими гуртами зараз товаришуєте, і кого б могли порадити слухачам?

Вова Шпак: Музиканти гурту ANEBO дуже комунікабельні і компанйонські люди. Останнім часом ми багато їздимо і на кожному фестивалі знайомимося і спілкуємося з дуже цікавими гуртами. Українська музика набуває популярності у світі, і в нас стає дедалі більше нових, цікавих музичних проектів. Ми дружимо з гуртами Ефір, Solar Fox, The Softs, Rainbowling, №482, Dash, Underskin, Jellyfish, Jimmy Jump і багатьма іншими. Багато з них можна знайти у списку друзів в нашій соціальній группі http://vk.com/anebo.

Звичайно ж ще і Soul Emigrant – гурт з Петербургу, з яким ми давали перший у своєму житті тур: разом на 2 гурти!!! Ми там багацько пережили!

Яка ваша творча мрія?

Вова Шпак: Моя творча мрія – концерт у відкритому космосі з трансляцією на землі. Мрія здійснюється. По трошки. Треба вміти чекати і посміхатися!

Кілька слів вічно молодим читачам:

Людино, будь людяною і щирою. Ти зіштовхнешся з бар’єрами і негараздами, але це надає сміливості, а смілива людина – вільна. Залишайтеся завжди справжніми. Ваші ANEBO.

Автор:
© Рок.Київ

 
ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
Single
Single
2015
сингл
слухати
Сонце зігріє
Сонце зігріє
2014
альбом
рецензія
Справжнє
Справжнє
2013
альбом
слухати · рецензія
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
НОВИНИ
Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
02.05.2022

«Досить» – це гімн воїнам, які зараз захищають українську землю та незалежність від воєнної агресії Росії