Гурт 13: «Змінюють країну і світ не політики, а люди»

26.12.2013 · Інтерв'ю
Формування цього київського колективу почалося ще у 2010-му. Декілька років пішло на пошук власного звучання. Як наслідок – презентація першого веб-синглу «Живи на Межі» у березні 2013-го. До осені хлопці виклали ще 3 сингли у мережу. 13 листопада цього року відбувся реліз дебютного міні-альбому «50/50». Наразі хлопці працюють над новим матеріалом, якого можна чекати вже навесні 2014 року. А також планують відзняти декілька професійних кліпів. Про життя гурту та його плани нам розказав фронтмен «13» Олег Михайловский.
 
Хай! Розкажіть трохи про себе для початку…
 
Це найскладніше запитання, бо занадто неточне... Ми молодий гурт, який хоче звучати у кожних навушниках України... а, може, й не тільки України! Граємо вже три роки, але склад не раз змінювався, та і починали ми, можна сказати, «з нуля»... Більш серйозно граємо роки два. А у теперішньому складі лише рік.
 
Хлопці, от нарешті недавно вийшов ваш дебютний ЕР. Розкажіть про нього?
 
У нього був досить складний шлях, записали матеріал ми ще в травні, але лише у листопаді змогли, нарешті, його видати. Перепон було багато, але ми не з тих, хто зупиняється на півшляху до мети!
 
Назва альбому «50/50». Звідки така тяга до цифр?
 
«Тяга до цифр» у нас є у всіх. Всі ми рахуємо свої гроші, роки, дні до відпустки чи канікул, помилки, перемоги, шанси на успіх, втрати й здобутки тощо…
 
А якщо серйозніше: чому 50/50?
 
Чомусь у сучасному світі ми звикли жити на 50%, все робити наполовину. Ми відкриваємо свою душу близьким людям, проте головне залишається несказаним. Ми хочемо приділяти більше часу дійсно важливим речам, натомість дозволяємо лінощам керувати нами. Ми проявляємо свої емоції, та лише в тій мірі, в якій це дозволено правилами соціуму. Ми прагнемо бути вільними, але так залежні від думок оточуючих. Проте таким чином ми проживаємо лише половину життя... Жити на повну чи лише наполовину – це особистий вибір кожного! 50/50… Більш детально про альбом можна почитати за посиланням, де також можна послухати наші треки у найвищій якості (як на оригінальному CD): http://13bandua.bandcamp.com/album/50-50.
 
Як ви обирали пісні до збірки? Адже у вас в репертуарі явно не 4 треки?
 
Насправді ті 4 треки, які ми вклали до ЕР є абсолютним відзеркаленням ідеї, закладеної в назві альбому. Вони вже просилися самі на запис і наші слухачі давно радили нам їх записати. На CD доступні ще 4 бонус-треки, які ми випустили протягом цього року як веб-сингли: тому разом вийшло на диску 8 треків. 4 треки основні, 4 бонусні. 4 треки українською, 4 російською. А ви ще питаєте, звідки 50/50?:)
 
Ви співаєте українською, російською, навіть англійська «проскакує». Хто пише тексти, музику? Як взагалі народжуються пісні?
 
Тексти пише вокаліст, Олег Михайловський. Англійською можуть лише якісь фрази проскакувати, які несуть певний особливий сенс, решта ж все українською або російською: мовами, які є рідними і зрозумілими нашим слухачам. Англомовні роботи від нас ви навряд почуєте... Вважаємо, що це порожня витрата часу – писати пісні англійською легше, вони звичніше звучать для пересічного слухача, але вже так втомили всі своєю іноземною, а з нашою рідною замало гуртів, які б хотілося слухати, тому працюємо в цьому напрямку.
 
Музику у нас пише весь гурт, аранжуванням займаємося разом на репетиціях. Всі пісні – музичне відображення подій, що відбувалися з нами у житті, та наших думок стосовно цього.
 
Які труднощі виникали при випуску і записі альбому?
 
Спочатку труднощі були лише в тому, щоб знайти місце, де ми могли б оперативно записати 4 треки. І вийшло так, що на травневі свята ми зірвалися вчотирьох і поїхали в Дубно, де жили у нашого Картуза (прим. ред. - ударник гурту, Сергій) вдома, а записувалися у Рівному. Там ми 4 дні провели на студії, це був класний досвід для нас і цікава пригода вийшла.
 
Фото/відео до вашої уваги:
Ви випустили ЕР на фізичному носії. Сьогодні це не дуже актуально, на жаль… Чи не простіше було просто викласти пісні в мережу, там на якийсь Amazone, і не заморочуватись стосовно CD?
 
Ми й так виклали все в мережу, і завантажити всі наші треки можна безкоштовно. Ну а при бажанні можна також зробити свій добровільний внесок через сервіс bandcamp, на якому є наша сторінка з альбомом та іншими треками. На CD ж випустили альбом більше для презентації та для власного задоволення, адже приємно тримати у руках справді щось реальне, а не просто посилання на якесь джерело в Інтернет... Тим більше, що диск виглядає дуже стильно. А так ми є на усіх основних онлайн сервісах, навіть таких як саундклауд.
 
Як пройшла презентація диску?
 
Пройшло досить багато людей, був крутий контакт з публікою і ми всі разом відірвалися, тому нам сподобалося! Ну і продали трохи наших дисків…
 
«Не дай їм себе зламати, протидій їм, зруйнуй невидимі грати…» Ви вважаєте себе революціонерами?
 
Запах революції завжди присутній у нашому повітрі, проте ми пацифісти, тому хоч і не проти революцій, але лише мирним шляхом, без кровопролиття. Свою думку можна відстояти і словами, не тільки кулаками...
 
На кого загалом розрахована ваша музика? Що ви хочете донести, і кому?
 
Ми просто ділимося своїми думками, і намагаємося зробити цей світ хоч трошки кращим та світлішим. Сподіваємося, що кожен, незалежно від віку чи статі чи національності, зможе знайти щось своє у наших піснях...
 
Якби запросили зіграти у підтримку політичної сили погодилися б?
 
Поки що не запрошували. Якщо запросять, і лише якщо це не суперечитиме нашим поглядам, то мабуть виступили б… Чому ні? Виступали б ми для людей, а не для партій. Політика це політика. А музика це музика. Ми не приписуємо себе до жодних рухів. Нам ближчі реальні відносини між людьми, бо змінюють країну і світ не політики, а люди!
 
Які плани у «13» на майбутнє?
 
Запис ще одного треку, зйомка одного чи кількох кліпів, а потім запис ще одного альбому, можливо, повноформатного...
 
Скажіть кілька слів для читачів:
 
Ніколи не здавайтеся, вірте у свої сили, допомагайте іншим у цьому, і ніколи не забувайте, що всі ми лише люди, і колись ми всі покинемо цей світ, тож не провтикуйте свій час: встигніть зробити якнайбільше корисного у своєму житті. Час діяти настав!
Митько Сяржук
© Рок.Київ

 
ДОСЬЄ
13
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
НОВИНИ
Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
13.07.2022

Сергій Міхалок та гурт Ляпіс Трубецькой презентували новий сингл та відеокліп на пісню Воїни світла українською мовою. Переклад пісні зробив український поет, активіст та волонтер Сергій Жадан