Зелень: «Намагаємось відволікти людей від страху, відчаю та депресії»

26.09.2014 · Інтерв'ю

…Місто Черкаси. Черкаське музичне училище. У народному ансамблі театралізованої пісні «Березіль» знайшли один одного Анатолій Зеленько і Денис Андрусенко… Саме так починається історія створення одного з культових вітчизняних рок-гуртів ЗЕЛЕНЬ. Нагадаємо, що в червні 2011 року ЗЕЛЕНЬ видають свій дебютний альбом «ІдеЯ?», який символізує впевнений початок та самоствердження особистості. Останнім часом про гурт чути було не дуже багато, але не так давно музиканти повернулися з творчої відпустки і відразу ж представили нові пісні, які ввійдуть до другого студійника. Про те, чим займалися у відпустці, коли чекати нового альбому та про інше – лідер гурту Анатолій Зеленько.

Порівняно не так давно гурт поновив свою творчу діяльність. Чим займалися у «відпустці»?

Хто чим. Дійсно, ця відпустка, майже у рік, допомогла переосмислити багато важливих моментів, відновити шкалу цінностей. В цей період кожен з нас почав займатись власними творчими проектами: Ігор та Кирило (гітарист та барабанщик) почали грати разом в дуеті, назвавши його «Heebie Jeebies». Олег (басист) працював над сольним альбомом саундтреків, а ще він створив свій акапельний секстет. А я зайнявся відео та кіно. Почали знімати музичні Live передачі, живі виступи, а рік назад зняв дебютну короткометражку «Заповідь», яка стала лауреатом на фестивалі «Покров». Тож, всі знайшли чим затулити цю творчу діру:)

А взагалі, чим спричинена була та пауза?

Причин багато, деякі – особисті. Але одна з них полягала в тому, що ми досить виросли як музиканти і особистості, навчились грати (нарешті:)), та не навчились правильно і вчасно «продавати» себе, тобто знаходити нові шляхи просування. Виник певний застій.

Та зараз ми це пережили! Зрозуміли, що без рок-н-ролу ми – не ми. Тому ми на новому свіжому етапі, як для слухачів, так і для себе.

Ви зараз презентуєте нові пісні. Чим новий матеріал відрізняється від, наприклад, пісень часів «ІдеЯ?» в стилістичному плані?

Період альбому «ІдеЯ?» був набором ентузіазму, молодої експресії, експериментів, наївності, самовпевненості. Нині ж ми справді подорослішали, у половини колективу з’явились діти – це міняє бачення світу і цінностей. Ситуація в країні та світі теж міняє погляди на життя. Тому музика зараз дещо буде відрізнятись, в першу чергу, змістом і настроєм. Зараз ми налаштовані на оптимізм і любов. Ми не будемо намагатися сподобатися всім, як робили це раніше. Ми просто будемо говорити музикою до людей думаючих і шукаючих в житті чогось більшого за розваги.

Ви завжди переймалися гострою проблематикою екології сьогодення. На сьогодні ви й далі «гнете свою лінію»?

Так, питання екології залишаються, навіть більше – стають відкритими, як у світі, так, особливо, і в Україні. Ми будемо продовжувати «гнути свою лінію» екології, але більш ширше і абстрактніше. Це завжди і природа, і довкілля, але водночас – душа, ясність, якщо хочете – екологія розуму, і, мабуть, совісті. До прикладу, візьмемо ситуацію з повною залежністю суспільства від «монітора». Думаю, нам потрібно про це мінімум не мовчати…

Які ідеї ви хочете донести слухачам своїми новими піснями?

Сьогодні важливою ідеєю для нас є ясна свідомість і бадьорість (пильність). Ми хочемо заклИкати людей припинити шукати дозу негативу і стресу, а цікавитись мистецтвом і подорожами. Тільки це робить нас справді вільними і незалежними. Тільки це дає нам натхнення на новий день, без страху і відчаю.

Пісня «Глобус» є кавером-симбіозом пісні Ігоря Талькова із хітом Working Class Hero Джона Леннона. Як прийшла ідея такої композиції? Що вона для тебе особисто?

Ця ідея прийшла взимку 2014, коли люди втратили віру, а не знайшли її, я так вважаю.

Мене дивувала ця ситуація, коли скільки людей поводять себе не властиво Людині. Я не великий прихильник Джона Леннона, але його прозоре бачення світу мене пройняло. Речі, про які ніхто не говорить, говорив він, так само як і Тальков через деякий час. На жаль, цих пророків забрали від нас, вони не подобаються такій системі. Але вони встигли багато сказати, і тільки зараз їхні тексти набувають більшої актуальності, хоча їх вже давно ніхто не чує, як і Христа.

У вас будуть пісні а-ля «Зайчик»? Чи це вже «пройдений етап»?

Не знаю… «Зайчик» – це не типова наша пісня, це самородок, це щось нереальне. Я досі не можу повірити, що ми таке створили. Я навіть більш схиляюсь до думки, що Бог говорив через нас в цій пісні. Тому «Зайчика» «переплюнути» просто неможливо, та хіба треба? Багатьом ця пісня сприймається смішною, хтось вбачає всю драму, яку ми туди вклали.

Але в нас є не менш цікаві і «чіпляючі» пісні, якими ми так хочемо поділитись зі слухачами.

Коли взагалі плануєте вихід студійника?

В ідеалі – цієї осені. Але це може затягтись. Можливо, обійдемось зараз декількома свіжими записами та відео, поки не повернемо «оберти» концертної роботи.

Є вже думки стосовно його назви, розповсюдження та, можливо, цікавих бонусів?

О! Ідеї з’явились ще зразу після випуску «ІдеЯ?». Я хотів назвати його «Спіраль», як метафору руху життя по спіралі. Була ідея назвати альбом «Жовтий», бо ми так любимо в перервах на репетиціях грати в «сокс» – ганчірочкою набитою кульками і набивати його ногами. Чому «Жовтий»? Бо сокс жовтого кольору:)  Але  поки це тільки ідеї…

Чим сьогодні ще займаються учасники гурту?

Як і всі – обновлюють новинну стрічку в фейсбуці. Жартую. Звичайно ж ні. Кожен по-своєму. Літом трохи подорожували, набиралися життєвого досвіду для свіжості ідей для творчості.

До речі, про учасників… У вас відбулися зміни у складі. Що нового вніс Андрій Медінцев у ЗЕЛЕНЬ?

Зміни в складі таки відбулись. Олега замінив новий бас-гітарист Андрій, і він вніс в колектив новий молодий запал та ентузіазм. Крім того, його свіжі ідеї гармоніюють з професійним володінням гри. Однозначно, звук став більш «м’ясистим» і «плотним» завдяки новій для нас манері гри.

На сьогоднішньому етапі: якою вбачаєш творчу місію гурту?

Як я вже говорив – ми намагаємось відволікти сьогодні людей від страху, відчаю та депресії.

Ми хочемо показати, що є важливіші справи, ніж кожного дня підсилювати ненависть один до одного. Це тільки затягує і затьмарює майбутнє існування.

Нашою творчістю ми провокуємо жити і любити! Згадати про рідних і про свої внутрішні сильні і добрі сторони, про свої таланти! Давайте будемо всі їх реалізовувати!

Які маєте плани в перспективі (окрім аудіо-записів)?

Плани, як завжди, глобальні. Зараз ми плануємо на осінь зробити як найбільше концертних виступів по сусідніх регіонах Києва. Ми хочемо залучити до «зеленської» справи нових слухачів, нових Людей. Далі буде обов’язкова зйомка кліпу на ще невидану пісню

«Нам потрібна лиш ВІРА», а в кінці осені ми зробимо великий сольний концерт в Києві з несподіваними візуальними і звуковими ефектами в особливому нестандартному місці для виступу. Це будуть нові потужні пісні разом з показом свіжих відео.

Скажи кілька слів для шанувальників «зеленої» музики і читачів:

Друзі, будьте Людьми! Віра, Любов, Сила, Надія – це не банальний набір слів. Це реальні речі, які допомагають нам жити в цьому лабіринті. Зверніться до мистецтва і культури, це розрадить вас і покаже неважливим інстинктивні потреби! І обов’язково: СЛУХАЙТЕ КРУТУ ЯКІСНУ МУЗИКУ!

Митько Сяржук

© Рок.Київ

 
ДОСЬЄ РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
НОВИНИ
Андрій Толок, Haissem: «Музика не шашлик, вона не маринується»
19.07.2020

Автор і натхненник поп-групи Ampula Seven, блек-метал команди Haissem і формації Sunset Forsaken, про те, що внутрішня потреба у творчості важливіше зовнішніх стимулів