Ясон

Ясон

Ясон


1. Intro
2. Весні-весна
3. Купальська
4. Столиця (Амстердам)
5. Президент
6. Горіла хата
7. Участковий
8. В селі
9. Кукуруза (Царіца полєй)
10. П'яний Микола
11. Коме сі к'ямо
12. Бабай
13. Козак
14. Плач Ярославни
15. Outro
ВСІ ТРЕКИ

«Намагаємося перенести етнотрадиції Подільського краю в сучасну рок-сферу» – кажуть вони. Вінницький етно-панк гурт ЯСОН, який існує вже близько десятиріччя, завершив роботу (і як наслідок – оприлюднив) над своїм однойменним студійним альбомом, що став логічним продовженням творчості колективу, слідом за численними «демками» та міньйонами. Платівка вмістила в себе тринадцять композицій, а також Intro та Outro.

Позитивна та драйвова творчість «ясонівців» («ясонців»?) вже давно відома поза межами рідного для хлопців міста, адже їх гурт регулярно бере участь в різних фестивалях, збірних концертах і т.д. Деякі композиції колективу (як от «Я живу собi в селi») вже потрапляли до компіляцій сучасної української музики. І от нарешті розродилися музиканти власною «компіляцією» – збіркою своїх пісень, об’єднаних одною спільною рисою – драйв (вибачайте за повторюваність).

За словами музикантів, назву гурту вони обрали через однойменну композицію з репертуару, а вже потім дізналися, що в перекладі на українську це слово означає «цілитель». «Ми намагаємося своїми піснями вилікувати людей від поганого настрою», – кажуть вони.

Ближче до творчої складової. Кожна з пісень має початок і більш ніж логічний кінець – такі-собі міні-історії з життя простих провінційних (мова іде саме про ліричних героїв) чуваків. Колориту музиці додає флейта та акордеон. Як на мене, добре, що хлопці не вдаються до використання, наприклад, бандури. Таким чином, вони б перетворилися на ще один просто етно-гурт (нічого не маю проти таких формацій, але останнім часом на них пішла мода, та не всі в гонитві за трендом звертають увагу на якість – ІМХО). А так, слухаючи платівку, виникають асоціації з позитивними хілбілі-групами десь із Кентукі. Таким чином я плавно підводжу до думки, що ЯСОН це не так етно-панк, як скоріше – агро-панк (чого варті пісні «Кукуруза (Царіца полєй), «В селі», «Участковий»). Подібні мотиви можна було чути в ранніх Брем Стокер, Хмародери, Los Colorados, ТіК (теж, до речі, вінничани). Але в жодному разі не можна порівнювати вінничан із вищеперерахованими гуртами. Просто – маленька паралель. До етно-року можна віднести «Купальська», інструментальну «Козак» та «Плач Ярославни» (вгадайте, на слова якого вірша Кобзаря?..)

Хоч хлопці і не видумали велосипед, та все ж такі пісні, як: «Президент», «Весні-весна», «П’яний Микола» (цю – зразу забрав до себе в плейлист!) заслуговують купи «лайків». Ну, і як не згадати про «Бабая» (кажуть, коли хлопці виступають у Вінниці, на їх концерти збирається купа людей і підспівує: «Я не боюсь тебе, бабай» вже на другому приспіві). Безперечним «плюсом» є те, що тексти пісень легко запам’ятовуються.

До мінусів хотілося б віднести якість запису. Якби попрацювати над цим аспектом, то можна було б добитися вдалішого ефекту і враження від всієї платівки. А так – за матеріал 8 з 10, а за якість… Давайте зійдемося на загальній оцінці 6/10. Але як би не було, та мені б хотілося чути як і нових робіт хлопців, так і цих, що увійшли до «дебютника», та в кращій якості.

Митько Сяржук


Виконавець:
Ясон
Назва:
Ясон
Категорія:
Альбоми
Рік видання:
2014
Видавець:
self-released

ДОСЬЄ РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
АНОНСИ
Огляд сцен на 360 градусів, живі трансляції та навіть фудкорти
09.09.2020

19-20 вересня на українській онлайн-платформі hover.link пройде перший захід — БеZVIZ Pre-party 1.5. Це простір, який максимально відтворює музичний фест у реальності