Рок з молоком #107. F.A.B.

27.07.2015 · Новини

Музиканти чернівецького гурту F.A.B. стверджують, що їх музика орієнтована на клубну публіку, від молоді до поважного віку. Насправді ж, практика показує, що творчість молодого колективу сприймається однаково добре як в невеликих закладах так і на відкритих майданчиках. Це тішить як і самих музикантів, так і шанувальників їх творчості. Ми поспілкувалися із учасниками F.A.B. про зміну стилю, дебютний альбом, спільну роботу з репером і багато чого іншого.

Привіт! Розкажіть трохи про віхи історії F.A.B.?

Сергій Запорожець (ударні): Був заснований у 2008 році Вікторією Іващук та Олександром Гуштюком. Олександр шукав тоді драмера і мене йому порекомендували. Прийшов на репетицію і мене взяли, згодом я запросив ще й басиста. В 2010 від нас пішов один гітарист, а в 2014 ми розстались з вокалісткою. В тому ж такі 2014 знайшли нову і вона з нами до цього часу.

Олександр Гуштюк (гітара): З самого початку було вибране направлення – суміш року, блюзу та джазу, в основу закладено мелодійність й легкість сприйняття музики.

F.A.B. це, я так розумію, абревіатура. Як розшифровується ваша назва?

Сергій Запорожець: FABulous скорочення від цього слова. Але є ще одне значення і воно зовсім не для шпальт, але коротко – «фист афігенна банда».

Свого часу ви змінили стилістику… Чим були зумовлені такі зміни?

Сергій Запорожець: Зміни були пов’язані зі змінами у складі колективу, а також із наміром набути більше слухачів за рахунок іншої стилістики. В нас багато композицій в різних жанрах, від джазу до навіть місцями металу; отже, експериментуючи з ними ми намагалися віднайти той стиль, який буде найбільш  до вподоби нашому слухачеві (ми надіємося на це).

Як вам працювалося над дебютним альбомом «До сонця»?

Сергій Запорожець: Працювалося довго, але ми це зробили, цей крок вже позаду, ми здобули дуже цінний досвід та постараємося його використати в подальшій своїй роботі.

Олександр Руденко (бас): Робота класна, але і тяжка (особливо коли починали писати), відчувався дискомфорт по роботі в студії… Але загалом – круть…. Особлива подяка людям , які в нас вірили і допомагали (Рома Бойко, респект, і особиста дяка за поради по інструменту).

Олександр Гуштюк: Народження було болісним та радісним одночасно. Багато матеріалу не увійшло в альбом, з тих чи інших причин. Як зразок, композиція, що не попала до альбому «До Сонця», ви можете почути в  переробленому варіанті за назвою «Моя Муза».  Також складнощі в записі були викликані тим, що Вікторія Іващук змінила місце проживання (на Київ), і дуже рідко навідувалась в Чернівці.

Експерименту на кшталт спільної роботи із репером SL над треком «Моя муза» не передбачається? З ким би хотіли записатися із відомих музикантів?

Сергій Запорожець: Ми й надалі будемо співпрацювати с SL, а також є деякі сюрпризи для наших поціновувачів на рахунок стилістики та загалом аранжування. Вже скоро в нас будуть клавіші, а також, може, ще щось цікаве. Слідкуйте за новинами! Було б цікаво співпрацювати з бітбоксерами та скрейтчерами. На рахунок того, з ким би хотіли записатися із відомих музикантів – мені було б цікаво записатись зі Skunk Anansie, в неї дуже потужний голос та мелодичні композиції.

Мар'яна Українець (вокал): Нам надзвичайно сподобалась співпраця з SL ,це було надзвичайно круто. Для нас це було чимось новим, ми вперше записали трек в стилі хіп-хоп. Насамперед в планах є запис цілого альбому з SL. На даний час ми почали працювати над ним і найближчим часом ми порадуємо наших слухачів новими композиціями.

Інструментальні композиції, які присутні у вашому репертуарі (наприклад, «Наша Зустріч Була...»), це швидше як виключення із правил, чи ви часто робите такі матеріали?

Сергій Запорожець: Ми часто робимо такий матеріал, хіба задля того, щоб надати вокалісту трохи відпочинку.

Олександр Руденко: Ми один період тільки що і робили – це інструменталки, і я вважаю, що це круто тому, що музика – це те, чого не передати словами…

Коли чекати від вас кліпів та нових релізів, чи літо ви присвятите виключно фестивалям?

Сергій Запорожець: Зовсім скоро ми збираємось випустити сингл, або навіть два (один за одним). Це нові композиції, які вже у новому стилі, більш важчому. Наразі проводиться запис.

Куди, до речі, на фестиваль хочете потрапити найбільше? Або в якому місті світу зіграти хотілося б?

Олександр Гуштюк: Фестивалі всі кльові, і когось особливо не хочеться виділяти. Бажання виступити – сольний концерт в Карнегі Холі!

Хто у вас пише музику? Тексти? Чим головним чином надихаєтесь? І що головніше – музика чи слова?

Сергій Запорожець: Пишемо ми всі, коли хтось приносить якусь гармонію. В нас досить плодовитий басист, досить часто він приносить все нові и нові ідеї, ба навіть з повністю розписаними партіями.

Мар'яна Українець: Все ,що ви маєте змогу почути, все створюється спільними зусиллями. Ми є одна команда. Кожен з нас – невід’ємна частина гурту. Звичайно, ми співпрацюємо з такими поетами, як Віктор Ковальчук, Валентина Мельничук . Також наш бас-гітарист Олександр пише як вірші так і музику.

Насамперед, нас  надихає на створення нових композицій сам стиль, в якому ми працюємо. Рок – це драйв, це життя, це те, що запалює кожного з нас. Саме рок надихає нас на створення не просто примітивної музики, а музики, яка б запалила тисячі сердець і змусила їх битися з нами в одному ритмі.

Щодо того, що головніше – музика чи текст, то особисто для мене звичайно і музика і текст є невід’ємною частиною один одного.

Олександр Гуштюк: Музику пишемо  всі разом. Буває, що хтось приносить повністю готовий кістяк пісні, але все одно аранжуванням всіх партій кістяк змінюється. Ось і виходить, що пишемо всі разом.

Надихаємось своїми життєвими переживаннями, те що відбувається в суспільстві, ну і тощо. Що головніше – хтозна. Я вокал сприймаю як ще один інструмент, але все одно деякі слова з тексту підкреслюємо музикою, тому немає головнішого. Рівні.

Де і як вам більш приємніше виступати: в клубах, на фестивалях? Ви не цураєтеся і виступів камерних, як от колись, наприклад, на виставці художніх робіт Сергія Стебліна…

Сергій Запорожець: Напевно найприємніше виступати, коли публіка тебе слухає та підтримує, коли є контакт зі слухачами. А місце не таке важливе для цього.

Олександр Гуштюк: Кругом, де нас радо сприймають, там ми і полюбляємо грати. І не важливо: нас слухають 10 чоловік чи 1000.

Яку музику ви самі слухаєте? І наскільки збігаються у вашій групі музичні смаки?

Сергій Запорожець: Смаки досить різні. Наприклад, я схиляюсь в сторону рок музики, але слухаю багато всякої. Єдине що не люблю – «блатняк» та низькосортний реп (Саня SL, посприяв зміні моєї думки про реп взагалі).

Олександр Гуштюк: Особисто я слухаю всі стилі музик, якщо вони круто зроблені.  Мені плювати на закидони деяких людей, що то попса і я слухати не буду (а самі тишком слухають Майкла Джексона бо він крутий). Смаки збігаються. У кого не збігаються, після чергового походу на пиво – збігаються:)

Кого із гуртів Чернівців могли б виділити? З ким дружите?

Сергій Запорожець: Дружимо з багатьма, і тут дуже важко виділити когось тому, що в Чернівцях багато музикантів переходять з одного гурту до іншого, таке собі велике переселення музикантів.

А на мою думку, гурт – це перш за все музиканти. Це та енергетика, яку вони віддають на концертах своїм слухачам. Наприклад, був гурт Х і він мені подобався, змінився склад і наразі він зовсім мені не подобається, хоча репертуар той самий, а «подача» змінилась. Людський фактор і фраза «нет незаменимых людей» вже сюди не підходить.

Олександр Гуштюк: Особливо ні з ким не дружимо, просто приятельські відносини. Я поважаю всі чернівецькі колективи, котрі пишуть власну музику. Кавер бенди – то є лабухи без душі. Грають добре, а своїм виглядом кажуть – заплатіть нам, та й ідіть додому.

Кілька слів нашим читачам й вашим слухачам:):

Сергій Запорожець: Любіть одне одного, любіть батьківщину і все буде добре!

Олександр Руденко: Слухайте якісне, креативне, те, чого душа просить, а не те, що вам нав’язують муз канали…. І всім позитиву!

Олександр Гуштюк: Бажаю всім слухачам та читачам міцного здоров’я, мирного неба та багато гарної музики в їх житті!

Митько Сяржук

© Рок.Київ

 
ПУБЛІКАЦІЇ
Рок з молоком #82. Десь Там
ІНТЕРВ'Ю
Рок з молоком #82. Десь Там
08.09.2014

Музика групи змушує задуматися, їх вокаліст Артур Чумаченко особливу увагу приділяє філософії. Тому, слухаючи Десь Там будьте певні – байдужими до їх творчості ви не лишитесь, і будьте готові змінити деякі погляди на власні переконання. Інтерв’ю з лідером

Рок з молоком #49. everyday. com
НОВИНИ
Рок з молоком #49. everyday. com
25.11.2013

Эта группа была образована летом 2007 года под названием Good Morning Revival… За период с 2007 по 2010 г. G.M.R. стали одной из самых ярких панк групп в Кривом Роге, но в связи с последними переменами в составе парни решили сменить направления и название группы на «everyday. сom». И хоть сейчас в творчестве группы небольшая пауза, но это не помешало нам провести интересный разговор с лидером «еveryday. сom», довольно творческой личностью. Виталий Мизерака о жизни, музыке, публике и о многом другом

РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
НОВИНИ
Сергій Міхалок заспівав свою культову пісню Воїни світла українською
13.07.2022

Сергій Міхалок та гурт Ляпіс Трубецькой презентували новий сингл та відеокліп на пісню Воїни світла українською мовою. Переклад пісні зробив український поет, активіст та волонтер Сергій Жадан