Друзі, ця версія сайту не оновлюється і припинить свою роботу напочатку наступного року. Всі запити будуть перенаправлятись на домен rock.ua.
Як завжди, всі зауваження і пропозиції вітаються, пишіть: info@rock.kiev.ua або в ФБ
Twitter Facebook RSS
W
W
W
.
R
O
C
K
.
K
I
E
V
.
U
A
АФИША
РОК.энциклопедия
ФОТО.банк
ОБЪЯВЛЕНИЯ
ФОРУМ
КИЕВСКИЙ РОК КЛУБ
Вся РОК-Украина
Привет, Гость!
Статус: н/д
Возможности: 0%

Начать поиск...
Нашлось...
АФИША:
10
сентября
2017
Киев
«Смерекова Хунта» 
Фестиваль Повстанець!
ОБЗОРЫ:
ИНТЕРВЬЮ:
 Добавить группу - обновить информацию
Вій
FacebookДобавитьДобавитьДобавить

Вій

Концепція
 
«Музика групи поєднує психоделію з ритмами та мелодикою слов'янського, зокрема, українського язичництва. Використовуються елементи музики українського бароко та середньовіччя. Виступи групи Вій нагадують радше не сейшн (у звичайному розумінні), а потужне дійство, яке проходить «non-stop». За рахунок включення до аранжировки акустичних інструментів (комуз, віолончель, флейта, гобой, банджо), потужної ритмічної групи (окрім звичайної ударної установки - конго, тамтами та ін.), у поєднанні з використовуваними на концерті аудіозаписами шумів природи, голосами птахів та тварин, створюється майже містична атмосфера, стан, що переносить глядача із залу на багато віків назад, до поганських джерел людства, до природи, землі, до втраченого сьогодні людиною зв'язку з Космосом…».
 
Склад
 
Дмитро Добрий-Вечір – тексти, музика, головні співи, басова гітара, акустична гітара, комуз
Олег Козлов [ Льотчик ] – електрична гітара, акустична гітара, додатковий спів
Олександр Гросман – електрична гітара, акустична гітара, додатковий спів
Микола Родіонов – барабани
Леся Рой  – скрипка, флейта, віолончель, перкусійні інструменти, клавіші, додатковий спів
Сергій [ Little ] Литвинюк – директор
Анастасія Климова – звукорежисер
 
Хронологія
 
Лютий 1991 - Дмитро Добрий-Вечір, Ігор Лемешко та Олег Козлов заснували групу Вій.
До початкового складу входили: Дмитро Добрий-Вечір - бас-гітара, вокал, тексти, музика; Ігор Лемешко (Хірург) - лідер-гітара, бек-вокал; Олег Козлов (Льотчик) - гітара, бек-вокал; Юрій Мезенчук – барабани; Руслан Мелещенко - перкусія, конги; В'ячеслав Міклухо – віолончель; Сашко Павлов – менеджер.
1991 - група стає дипломантом фестивалю «Червона Рута-91» (Запоріжжя).
1991 - Вій бере участь у фестивалях «Вивих» (Львів),  «Дзвін», «Музиканти за незалежність» (Рок проти комунізму).
1991 - Акція «Молодіжна альтернатива» (Донецьк та область).
1992 - Вій бере участь у фестивалях «Вивих» (Львів), «Тарас Бульба» (Дубно, Рівненська обл.), «Tin Wave», «Оберіг».
1993 - група стає лауреатом фестивалю «Червона Рута-93» (Донецьк).
Літо 1993 - У Польщі був виданий перший альбом групи під назвою «Вій». Композиція «Закрутило небо колесом» з цього альбому зайняла друге місце у хіт-параді Варшавського радіо.
Осінь 1993 – Вій був запрошений до Польщі на XIII Фестиваль української культури «Сопот» (Польща, Сопот) і Фестиваль «Українські ночі у Польщі» (Польща, Гданськ).
1993 – Вій бере участь у фестивалях «Вивих» (Львів), «Тарас Бульба» (Дубно, Рівненська обл.), «Музика в стилі «КІН»
З 1992 по 1993 - 7 пісень групи перемагали у хіт-парадах українського радіо. Згідно даних соціологічного опитування, Вій увійшов до 30-ки найпопулярніших виконавців України. У той час було зроблено багато аудіо та відеозаписів на радіо та TV.
Влітку 1993 року трагічно іде з життя ударник Дмитро Підлуцький. (Дмитро Добрий-Вечір: «Це була жахлива втрата для нас усіх, адже він не лише колосальний музикант, він наш друг…»). Не зважаючи на постійні проблеми зі складом, група продовжує працювати…
1994 - альбом «Чорна Рілля» було перевидано у Києві.
Осінь 1994 - Тур переможців фестивалю «Червона Рута» (Угорщина - Будапешт; Словаччина - Пряшив; Німеччина - Мюнхен; Франція - Мюлен, Париж (зал ЮНЕСКО); Польща - Ельблонг, Щецин, Старград).
1995 - група Вій визнана «Кращим альтернативним гуртом України».
1995 - На студії «Укртелефільм» був знятий 70-хвилинний документальний фільм про творчість колективу.
1995 - група Вій взяла участь у зйомках двох американських фільмів про Україну.
З 1991 по 2000 група мала понад 200 виступів, як сольних, так і в збірних концертах, беручи участь практично у всіх українських конкурсах та фестивалях: «Дзвін-91», «Вивих-91'92» (Львів), «Оберіг-92» (Луцьк), «Тарас Бульба-92'93» (Дубно), «Tin Wave-92», «Нові зірки старого року-94», «Алтернатива-94'95» (Львів), «Золоті Ворота-95», «Рок проти наркоманії та СНІДу», IV Фестиваль «Червона Рута» (Симферопіль-Севастопіль), Кінофестиваль «Молодь-95», Фестиваль поезії «Молоде Вино», «Дні України у Москві-95», «Рок-Екзистенція-96'2000», «Дні надії-96», «Срібна підкова-96'2000» (Львів), «Конвокація'98» (Київ), «Апокаліпсис почнеться звідси-99» (Харків)…
1997 - альбом «JAZZ» був записаний на студії «Зимовий сад» Української Національної Шоу-Біржі. Касети із записом цього альбому планувалося продавати влітку в Криму, де гурт грав джаз «на шляпу». Але, врешті-решт, він був розтиражований піратами з дуже низькою якістю. По суті - цей альбом - запис тих речей, які музиканти грали у переходах та на вулиці (1996-1997).
Восени 1998 року на тій же студії («Зимовий сад») записуються ще дві пісні: «Між Землею І Небо» та «Бісова сила».
26 березня-4 квітня 2001 - Акція «Рок за правду!».
Травень 2001 - Міжнародний фестиваль «Золотий Скіф» (Донецьк).
Осінь 2001 - Фестиваль «ЧУММОва культура» (Кам'янець-Подільский, Чернівці, Київ).
Осінь 2001 - альбом «Чорна Рілля» було перевидано у Києві на CD.
2002 - Вій бере участь у фестивалях «Рок-Екзистенція», «Тарас Бульба» (Дубно, Рівненська обл.).
2002 - КРУТИ - концерт для ангелів (Київ).
2003 - альбом «Хата Скраю Села».
7 грудня 2003 - IV Міжнародний Фестиваль Незалежної Музики «Альтернатива» (Львів).
14 грудня 2003 - Мітинг-концерт «Українській рок - українській революції!» (Київ, Майдан Незалежності).
5 червня 2004 - «МаZепа-Фест» (Полтава).
8 жовтня 2004 - XI Всеукраїнський фестиваль молодіжного мистецтва «Нівроку-2004» (Тернопіль).
2004 - альбом «Вій. Рок легенди України» (2004).
Листопад 2004 - Презентація книги-енциклопедії Олександра Євтушенка: Антологія Українського року «Легенди Химерного Краю».
Листопад 2004 - П'яте перевидання альбому «Чорна Рілля».
19 листопада 2004 - Концерт с приводу п'ятого перевидання альбому «Чорна Рілля» (Київ, Пивна «Бочка»).
27 листопада 2004 - Акція громадянської непокори (Київ, Майдан Незалежності).
Грудень 2004 - Концерти в наметовому містечку, що на Хрещатику.
27 лютого 2005 - Акція «Український рок в Москві» (Росія, Москва, клуб Б2).
12 липня 2005 - виступ на Міжнародному фестивалю етнічної музики та ленд-арту «Шешори-2005».
17-18 вересня 2005 - Другий міжнародний музичний фестиваль «ДІТИ НОЧІ: Чорна рада 2».
7 травня 2006 - Всеукраїнський фестиваль «РОК-СіЧ» - (Київ, Труханов острів).
14 липня 2006 - виступ на Міжнародному фестивалю етнічної музики та ленд-арту «Шешори-2006».
16 липня 2006 - виступ на фестивалю «Тарас Бульба-2006» (Дубно, Рівненська обл.).
24-25 серпня 2006 - Музично-літературний андеґраундовий фестиваль «День Незалежності з Махном» (ГуляйПоле, Запорізька обл.).
Грудень 2006 – Друге перевидання альбому «Хата Скраю Села».
26 травня 2007 - Виступ в луцькому клубі «Майдан» став першим виступом для оновленого складу Вія. Відповідно природно змінився і саунд команди.
1 червня 2007 - 5-й ювілейний міжнародний мотофестиваль «Тарасова Гора».
 
Дискографія
 
Albums
 
·          Хата Скраю Села (2006) CD
·          Хата Скраю Села (2005) CD-R, limited edition
·          Вій. Рок легенди України (2004) CD, Audio Casette
·          13 Років Самотності. Частина І. Лірична (2004) CD-R (limited edition)
·          Чорна Рілля. Колекційне видання (2004) CD
·          Хата Скраю Села (2004) CD-R, limited (89 hand-numbered copies) edition
·          Хата Скраю Села (2003) CD
·          Чорна Рілля (2001) Audio Casette
·          Чорна Рілля (2001) CD
·          Чорна Рілля (1994) Audio Casette
·          Вій (1993) Audio Casette
 
Compilations
 
·          Радіо Україна (2007) CD
·          Ми Є (2005) CD  
·          Полин Квітне (dark folk збірка) (2005) CD
·          Дети разных народов. Ethno Rock Collection (2005) CD
·          Рок-Фольк-Феєрія (2004) CD
·          Маzепа fest 2003-2004 (2004) CD, Audio Casette
·          Рок-Екзистенція 2003 - live (2003) CD
·          Фестиваль «Тарас Бульба-2002» - live (2002) Audio Casette
·          Легенди Химерного Краю. Антологія українського року (2002) CD
·          Музика для локомотива. Арійський стандарт (2001) CD
·          Рок-Екзистенція 2000 (2000) 2CD
·          Легенди Химерного Краю. Антологія українського року (2000) 2CD
·          КРУТИ. Концерт для Ангелів (2000) CD
·          Золоті рок-балади України. vol.2. В майбутнє без Чорнобиля CD
·          Золоті рок-балади України. vol.1. Революція на граніті (2000) CD
·          BARSZCZ UKRAINSKI (1999) CD
·          Всесвіт (1997) Audio Casette
 
DVD, МP3, Video
 
·          Українська музика від Української Шари 2 - Dark Scene (2007) - mp3-збірка (bootleg)
·          Мультимедійний диск - Sacratum (український готичний журнал), #4’2006 (video «Хата Скраю Села»)
·          Виступ групи Вій - Луцьк, Пивний клуб «Майдан» 13.05.06 - live (2006) DVD, video (bootleg)
·          Мультимедійний диск - Sacratum (український готичний журнал), #3’2006
·          Мультимедійна енциклопедія групи Вій (2005) 2CD
·          Перлини Української Культури Vol.5 - Популярна Музика (Антологія сучасного музичного виконавства України) (2004) CD
 
bootlegs and unofficial releases
 
·          Українська музика від Української Шари 2 - Dark Scene (2007) - mp3-збірка
·          Вій - live in «Майдан», Луцьк, 13.05.06 (2006) CD-R limited (10 hand-numbered copies) edition
·          Вій - Early Years (1991) CD-R, limited (50 hand-numbered copies) edition
·          Хата Скраю Села (2002) CD-R, limited (10 hand-numbered copies) edition
·          Програма «Від душі до душі» радіо «Голос Києва» студія «Майдан» - live (2003) CD-R, limited (20 hand-numbered copies) edition
·          JAZZ (1997) Audio Casette
 
Singles
 
·          Відрізана голова (2004) mini CD-R, limited (100 hand-numbered copies) edition
·          Змія 2004  (2004) mini CD-R, limited (100 hand-numbered copies) edition
·          Бісова Сила Між Землею І Небом (1998)
·          Не Кохай Мене, Марино! (1994)
·          Не Дала Земля (1994)
 
Collaborations
 
·          Vitalij Petraniuk «Odzwierciedlenie» (2001) CD [ Дмитро Добрий-Вечір - бас-гітара, перкусія, вокал, аранжівання ]
·          Банита Байда «…І парочка птахів» (1990) [ Дмитро Добрий-Вечір - бас-гітара, вокал; Микола Родіонов - барабани; Віктор «Бакс» Недоступ (Лапкін) - клавішні, вокал ]
·          Треш-Чатик 2 (1989) «Фонограф» Audio Casette [ Ер.Джаз, Дмитро Добрий-Вечір - бас-гітара ]
·          Ер.Джаз «Чайна церемонія» (1989) - [ Дмитро Добрий-Вечір - бас-гітара ]

датировано: 22.03.2017


Читать в архиве по теме 35:
25.12.2016
Новости
Напередодні Різдва Kozak System дали друге дихання треку кінця 1980-х років: «Різдвяна балада» була створена гуртом «Банита Байда», а згодом виконувалася колишнім учасником «Банити», автором музики Дмитром Добрим-Вечором разом з його власною групою «Вій»
17.10.2012
Фото
На Михайлівській площі в Києві відбувся рок-концерт з нагоди 70-річчя створення Української повстанської армії та Покрови Богородиці. Підбірка фото з виступу Вій, Орест Лютий, Павло Нечитайло та Кому Вниз
30.03.2011
Фото
Раптово повалив сніг. На такий зазвичай кажуть «лапатий». Швидше, швидше через темний безлюдний парк на звуки, на світло і в тепло. Так неочікувано зима війнула останніми холодами, так Полтава зустріла гурт «Вій», який нарешті завітав до нашого міста (якраз в розгарідовгого 3-місячного концертного туру) з виступом, що відбувся у рок-кафе «Villa Крокодила»
26.02.2011
Фото
Що спільного у Вія з Doors, що зривають шифер з моєї козацької макітри чи то чуба? А що спільного в танку вогню індіанців і купальському багатті моїх пращурів? Що спільного у ритуалі входження на стезю війни захисників своєї землі, дітей нового континенту й висвяченням ножів гайдамаків Холодного Яру та чорним прапором уже наших дідів із гаслом «Волю Україні або смерть»? Це дух. Його якість. І байдуже, чи то музика, чи скульптура, література чи театр – тільки дух робить ці твори Мистецтвом!
А «Вію» уже 20 років! Вітаємо воїнів і войовниць із ювілеєм!
01.07.2010
Новости
Коли раптом шось не вдалося, або навпаки є привід для вечірки, чи просто закінчені справи і є бажання послухати добру музику за келихом пива – час задіяти «План Б». Саме під такою назвою відкрився днями у Києві новий паб. На відкритті виступив київський даркетнофьюжин-гурт Вій
15.06.2010
Фото
Наймістичніший представник українського етнофьжину, київський гурт Вій презентував київській публіці свій новий альбом. Презентація відбулася 10 червня у пабі «Route 66»
01.05.2010
Новости
Даний реліз спеціально приурочений до щорічного свята відьом - Вальпургієвої ночі. Цікавою особливістю є формат запису - WAV-файл у форматі 5.1.
22.02.2010
Новости
Творча группа, у складі гурту САД, лідер-вокаліста Кому Вниз Андрія Середи, лідер-вокаліста групи Вій Дмитра Добрий-Вечір, співака-композитора Карлена Мкртчана та Олександра Євтушенка, під проводом Тарас Житинського, створила студійний запис композиції «Емігрант».
28.01.2010
Новости
26 січня Луцький клуб Майдан святкував своє дванадцятиріччя. У якості спеціальних гостей на святі виступив гурт Вій. Дещо шкода, що цей концерт мали змогу побачити лише лучани та нечисленні прибулі кияни. В подарунок шанувальникам команда привезла оновлену програму. До того ж і виступили у новому складі.
15.01.2010
Новости
Композиція «Вийди з кімнати» на вірш Богдана-Ігоря Антонича вперше була виконана групою Вій на фестивалі «Антонич фест», 2009. Записана на студії групи Вій в 2009-2010.
 

вверх
подключайтесь: Twitter · Facebook
copyleft 2003-2017 www.rock.kiev.ua