Привет, Гость!
Статус: н/д
Возможности: 0%

Начать поиск...
Избранное

Рецензія: Ivan-БлюZ і Друзі «Радіо Estonia»

Під час останнього інтерв’ю Іван Денисенко розповів, що гурт активно працює над новою платівкою, що вийде вже на початку березня. Авторський альбом “Радіо Estonia”, що був записаний у досить короткий проміжок часу, назбирав тринадцять новеньких пісень, серед яких дванадцять складених Друзями і дещо особливий трек - “Якби зустрілися ми знов”, в основі якого лежать вірші Траса Шевченка. Презентація у закладах Києва розпочалася гучними концертами трохи раніше, а ось сам диск з’явився вже восьмого березня.

Доволі часто нові релізи порівнюють з попередніми. Якщо брати до уваги останній запис Друзів, а саме кавер-альбом “Power Trio”, то можна помітити значну зміну блюзового курсу на блюз-рок і вельми зухвалий хард-рок. Так і авторський альбом “Радіо Estonia” став ще одним збірником хард’н’хеві у якому так вдало останнім часом експериментують музиканти.

Спільною рисою альбомів гурту є різнобарвність пісень, що входять до трек-листу. “Радіо Estonia” відкривається роковими композиціями “Пісня” і “Новий день”, що своїм настроєм і лірикою походять на справжні гімни позитиву. Жваві рифи нагадують творчість Пета Треверса, а загальним звучанням, режисером якого виступив учасник квартету Ігор Набаранчук (губна гармоніка), платівка переносить слухача під сцену живого виступу Ivan-БлюZ і Друзі. А ось наступний трек “Чар-зілля”, сповнений нот якоїсь фольклорної містичності, нагадав українські народні пісні, але у виконанні Друзів він оздоблений блюз-роковим мотивом і відбірними соло.

“Вітер у житі” видався одним з найсильніших треків альбому. Багатогранна інструментальна композиція, у виконанні якої гурт відійшов від вокалу і зосередився лише на музиці, походить на записи Еріка Клептона. Майстерно поєднані блюзові ритми гітарі і елементи губної гармоніки дарують просто вражаючу атмосферу класичних хітів, що лунали зі страхи приймачів. Презентуючи альбом, гурт опублікував у мережі й офіційне відео до пісні, режисером якого став Дмитро Захаревич.

Не менш вражаючими видалася балада “Зірка” і блюз-рокові пісні “Незнайомка”, “Київ-Васильків”, сповнені життєвої лірики і справжньої живої енергії музикантів, що виражена у неординарних рифах і драйвових соло. До останньої Друзі також зняли відеокліп із Дмитром Захаревичем.

Знімали саме на дорозі, на маршруті Київ-Васильків, про що розповів фронтмен гурту Іван Денисенко:
"Зйомки кліпу проходили у Василькові, у справжній маршрутці. Дмитра Захаревича, режисера кліпу, водій чомусь просив не знімати, але все вийшло добре. Коли ми знімали через дорогу гурт на зупинці то водії чемно призупинялися і доводилося їм махати аби проїзжали. Ідея зняти кліп належить Дмитру, а я порадив йому пісню і місце для зйомок. На перший погляд прохідна пісня виявилася справжнім хітом в гарному відео оформленні. Люди просять заспівати її на концертах".

Дійшовши на хвилі драйву до треку “Якби зустрілися ми знов”, одразу можна сприйняти пісню за одну з авторських. Але насправді це маленький бонус, яким стали вірші Тараса Шевченка у поєднанні з напівакустичними і блюз-роковими мотивами.

“Спочатку планували показати пісню на проекті "Шевченко Про Рок" але держава його не підтримала. Нагода трапилася коли Олександр Ітигілов запросив наш гурт на зйомки фільму "Поранене серце". Ми граємо самих себе і виконуємо дві композиції. Шевченківська пісня звучить у перекладі на англійську мову “If We Met Just One More Time”, - пізніше розповів Іван Денисенко.

“Радіо Estonia” здався простим, приємним для прослуховування альбомом, що несе в собі декілька справжніх шедеврів жанру. А разом з тим, платівка виходить далеко за межі десятків однобоких релізів, що з’являються сьогодні мало не щодня. Блюз, життєва лірика, українська мова та кульутра, це саме те, чого так часто потребує вітчизняний меломан. Неодмінно завітайте на концерт гурту!

Трек-лист:

01 Пісня
02 Новий День